September 2021 kon ik na een heftig coronajaar eindelijk weer op vakantie naar het buitenland. Ik heb hier zo lang naar uitgekeken en uiteindelijk was het dan zo ver, dé roadtrip door het prachtige Italiaanse Toscane. Wij begonnen onze reis in La Spezia, waar we de Cinque Terre hebben bezocht. Vervolgens reden we door naar de stad Lucca en naar het mooie San Gimignano. Tot slot staken we over naar Elba, waar we nog een heerlijke week hebben gehad. Benieuwd naar onze eilandtour over Elba? Lees dan snel verder.

Porto Azzurro, Hotel Plaza

19-09-2021

Vandaag steken we met de boot over naar Elba vanaf het plaatstje Piombino op het vasteland van Italië. We reizen met Corsica Ferries die enkel in het hoogseizoen de oversteek maken naar het eiland. Het is goed geregeld in de haven van Piombino. Netjes aansluiten in de rij met je auto en alleen de bestuurder mag blijven zitten. Bijrijders stappen alvast uit en gaan lopend de boot op. Aangezien ik voor mij alleen maar vrouwen uit zag stappen, voelde het een beetje als ‘vrouwen en kinderen eerst’. In een lange stoet liepen we met elkaar de boot op en namen plaats op het dek. Hoopvol keek iedereen naar de twee deuren op het dek om te zien of jouw man alweer naar buiten kwam. Ik moest wel een beetje lachen om deze gewaarwording. Drie kwartier later kwamen we aan op Elba in de hoofdstad Portoferraio. Vanaf hier was het ongeveer 20 minuten rijden naar ons hotel in het plaatsje Porto Azzurro.

We slapen de komende zes nachten in Hotel Plaza, een mooi hotel aan zee. Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen en naar onze kamer gebracht. De kamer is klein, maar wel sfeervol en schoon. We kijken uit over zee en ik word er helemaal enthousiast van. Vanaf het moment dat ik voet op het eiland zette, voel ik een bepaalde sfeer en deze maakt me erg blij. We ruimen snel onze spullen op en lopen richting Porto Azzurro, een gezellige havenplaats in het zuidoosten van Elba. Hier nemen we plaats bij Café Roma op Piazza Giacomo Metteotti. Bestel hier de Afrodisiaco cocktail, want die is echt VERRUKKELIJK!

Voor de avond heeft het hotelpersoneel een tafeltje voor ons gereserveerd bij La Taverna del Torchio. Dit restaurant ligt in het plaatsje Capoliveri en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

20-09-2021

Vandaag was het plan om een bootje te huren in de haven van Porto Azzurro. Het weer was helaas een beetje wisselvallig en volgens het verhuurbedrijf waren de condities op zee ook niet optimaal. We zijn toen met koeltas en strandspullen weer teruggelopen naar het hotel en hebben de auto gepakt. We zijn langs het zuiden van het eiland gereden, waar je langs verschillende plaatsjes en strandjes komt. Onze eerste stop was in Marina di Campo. Hier ligt een lang, kindvriendelijk zandstrand, één van de bekendste stranden van Elba. Het dorpje zelf vonden wij niet heel gezellig en vooral heel toeristisch. We zijn een stuk over het strand gelopen en vervolgens hebben we weer de auto gepakt en zijn we doorgereden naar Cavoli Beach. Hier hebben we de rest van de middag op het strand gelegen. Wij hebben bovenaan de weg geparkeerd op een gratis parkeerterrein en zijn vervolgens naar beneden gelopen. Je kunt er ook voor kiezen om beneden aan het strand te parkeren, maar dan kost dit ongeveer €2,- per uur.

21-09-2021

Het is inmiddels alweer dinsdag en het weer is een stuk beter dan gisterochtend. We lopen opnieuw naar het verhuurbedrijf en huren een bootje (40 pk) voor €135,- per dag (9.00 – 18.00 uur). Er wordt ons geadviseerd om langs het zuiden van het eiland te varen, omdat hier veel mooie strandjes liggen. Ook kom je hier, in tegenstelling tot het noorden van het eiland, niet in aanraking met de veerboten die heen en weer varen. We varen een prachtig stuk langs het eiland, wat misschien nog wel mooier is om te zien vanaf het water. Tussendoor gooien we een paar keer het anker uit, zodat we even kunnen zwemmen of op het strand kunnen liggen. Het is een heerlijke dag!

’s Avonds gaan we weer eten in Porto Azzurro. Dit is ruim 5 minuten lopen vanaf ons hotel en daarom ideaal voor de avond. We hoeven niet in de auto te stappen en kunnen allebei een lekker wijntje drinken. Dit doen we het liefst elke avond, nu we toch in Italië zijn! De wijnen zijn hier zo heerlijk en je betaalt er praktisch niks voor. Porto Azzurro barst van de gezellige restaurantjes en barretjes, waardoor je elke avond ergens anders kunt gaan eten. Vanavond eten we bij Osteria Locanda Cecconi, een heerlijk visrestaurant. Ondanks dat Porto Azzurro best wel ingespeeld is op de toeristen, was de kaart hier enkel in het Italiaans, dus we moesten het één en ander vertalen, voordat we werkelijk konden weten wat er op ons bord zou komen te liggen.

22-09-2021

Vandaag starten we de dag in Capoliveri. Hier hebben we de eerste avond gegeten, maar volgens alle verhalen is dit een heel mooi dorpje, waar we een keer geweest moeten zijn. Capoliveri is een schilderachtig, klein plaatsje op een berg met uitzicht over zee. Het ligt op tien minuten rijden van Hotel Plaza. We parkeren op een groot, gratis parkeerterrein onder aan het dorpje en lopen via een trap omhoog. Capoliveri is erg klein. Het bestaat uit ongeveer drie hoofdstraten en een aantal kleine, smalle zijstraatjes. Hier vind je restaurantjes en leuke, lokale winkeltjes. Wij waren er rond 11 uur en wilden ook blijven lunchen, maar we kwamen al snel tot de conclusie dat je het dorpje binnen een uur wel gezien hebt. Wij hadden hogere verwachtingen van tevoren en deze werden niet helemaal waargemaakt, maar desondanks is het een leuk dorpje om even doorheen te lopen als je in de buurt bent.

Na deze citytrip zijn we naar Spiaggia di Barabarca gereden, waar we lekker op het strand hebben gelegen. Einde van de middag hebben we opgefrist en omgekleed in het hotel en vervolgens zijn we naar Portoferraio gereden. Het centrum van de hoofdstad is dichtbevolkt en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals het huis van Napoleon. Hij werd in 1814 verbannen naar het eiland, nadat hij de macht verloor in Frankrijk.

We begonnen met een vleesplankje en een lekker wijntje bij Teatro Bistro & Wine Bar. Dit restaurant was romantisch gelegen op een pleintje met uitzicht over de haven. Daarna zijn we gaan eten aan de haven bij Pizzeria Il Garibaldino. Hier heb ik absoluut de lekkerste pizza van deze vakantie op!

23-09-2021

Vandaag gaan we nog een aantal mooie baaitjes ontdekken. We zitten tenslotte op een eiland, dus ik vind het heerlijk om te genieten van zon, zee en strand en dan het liefst op zoveel mogelijk verschillende plekken. We beginnen bij Capo Bianco Beach. Dit is een prachtig, wit kiezelstrand met een helderblauwe zee. Hier liggen we de hele ochtend, totdat we merken dat we hier niet kunnen lunchen. We besluiten door te rijden naar Spiaggia Della Biodola, waar we heerlijk eten bij restaurant Da Luciano aan het strand. Met onze buikjes vol rolden we weer het strand op, waar we de rest van de middag hebben gelegen. Het was een fijn zandstrand met helder water, waarin je heel ver tot kniehoogte kon doorlopen. Wel zo fijn als je niet meteen kopje onder wilt.

’s Avonds hebben we weer gegeten in Porto Azzuro bij Pizzeria Ristorante Calafata. Hier heb ik opnieuw weer een heerlijke pizza besteld en ook het personeel was uiterst vriendelijk en in voor een dolletje.

24-09-2021

Onze laatste dag op het eiland alweer. Morgenochtend varen we terug naar het vasteland en beginnen we aan de reis naar Nederland. Er is één belangrijke activiteit die we nog niet gedaan hebben en dat is het beklimmen van de Monte Capanne, de hoogste berg van het eiland. Vanaf de top van deze berg heb je een prachtig uitzicht over het eiland en kun je de volledige vorm ervan zien. Vanaf Hotel Plaza is het een uur rijden naar de Monte Capanne. Je kunt langs de weg parkeren naast de ingang van de kabelbaan. Een retourticket voor de lift kost €18,- per volwassene. Studenten en kinderen krijgen korting op een ticket. Je kunt er ook voor kiezen om te voet de berg te beklimmen, maar deze tocht duurt welgeteld 9 uur. Je begrijpt dat wij deze even hebben overgeslagen. De rit met de kabelbaan duurt 15 minuten en brengt je tot in de wolken als je pech hebt. En dat hadden wij. Aan de voet van de berg was de lucht blauw, maar hoe hoger we kwamen, hoe grijzer het werd. De rit in de kabelbaan was zenuwslopend. Zeker toen we niet meer naar boven of beneden konden kijken, omdat we in de wolken zaten. Eenmaal aangekomen op de top was alles wit. We konden geen meter voor ons uit kijken en hebben dus helaas niet kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de top. Niets aan te doen helaas.

We zijn met de kabelbaan terug naar beneden gegaan en vervolgens naar Spiaggia Del Cotoncello Sant’ Andreagereden. Hier hebben we geluncht en op het strand gelegen. Einde middag zijn we terug gereden naar het hotel om de auto in te pakken en op te frissen voor de laatste avond. We hebben de vakantie in stijl afgesloten met onze favoriete cocktail bij Café Roma, onze tweede favoriete cocktail bij American Bar El Curander en een lekkere hamburger bij Barkollo Winepub.

Ik heb zo onwijs genoten van Elba. Het is een prachtig, groen eiland met hele gezellige dorpjes, strandjes en haventjes. Ik heb heerlijk gegeten in leuke restaurants. De mensen waren vriendelijk en behulpzaam. De zon scheen, de zee was blauw en het leven was goed. Hotel Plaza krijgt van mij een 10+! Het personeel was uiterst behulpzaam, de kamer was goed en het ontbijt was erg uitgebreid. Het zwembad met uitzicht over zee was een fijne bijkomstigheid, al was het alleen maar om even af te spoelen na een lange stranddag. In het blog Reisgids Elba zet ik nog een aantal praktische tips en weetjes voor je op een rij, dus lees deze ook vooral even door als je geïnteresseerd bent in een vakantie op Elba en vergeet ook niet de vakantievlog van Elba te kijken op mijn YouTube-kanaal!