Het toetje van Italië is natuurlijk Tiramisu. Tijdens onze vakantie door Toscane en Elba besloten we spontaan een Tiramisu Rating te doen, waarbij we alle tiramisu die we konden eten, zouden beoordelen. Je begrijpt dus dat wij heel veel tiramisu hebben gegeten tijdens onze vakantie! De resultaten wil ik uiteraard graag met jullie delen, zodat jullie weten waar je de lekkerste Tiramisu van Italië kan eten. Als bonus zal ik ook nog een origineel Italiaans recept voor Tiramisu toevoegen, zodat je het ook lekker thuis kunt maken!

Tiramisu Rating Italië

Tiramisu kan natuurlijk op veel verschillende manieren gemaakt worden: met koek, zonder koek, met of zonder overheersende koffiesmaak, nat of juist wat steviger. Je kunt verschillende versies maken en de één zal beter in de smaak vallen dan de ander. Het is maar net waar je van houdt.

Wij hebben gelet op de presentatie van de tiramisu. Is er aandacht aan besteed of is het simpelweg op een bord gesmeten? Wij houden van een wat stevigere tiramisu, dus koek erin vonden wij erg lekker, zolang deze niet te nat was. Ook zijn wij allebei niet dol op koffie, dus we vonden het lekker als deze smaak niet te veel overheerste. Op basis van deze criteria hebben wij cijfers gegeven en zoals je hieronder kunt lezen zijn er vier winnaars uit gekomen!

La Spezia, Cielo: 8

Tiramisu Rating

 

 

 

 

 

 

 

 

Biassa, La Locanda del Gallese: 7

Lucca, L’oste di Lucca: 7,5

Tiramisu Rating

 

 

 

 

 

 

 

Lucca, Trattoria Gulio: 6,5

Lucca, San Colombano: 8

Tiramisu Rating

 

 

 

 

 

 

 

San Gimignano, Mandorlato: 8

Tiramisu Rating

 

 

 

 

 

 

 

Osteria del Castagno: 7,6

San Gimignano, Montese Cooking Experience: 7,3

Tiramisu

 

 

 

 

 

 

 

Capolivieri, La Taverna del Torchio: 6,5

Tiramisu Rating

 

 

 

 

 

 

 

 

Portoferraio, Pizzeria Il Garibaldino: 6,7

Porto Azzuro, Osteria Calafata: 7,8

Tiramisu Rating

Italiaans recept voor tiramisu

Ingrediënten (4 personen):

  • 3 eieren
  • 150 gram basterdsuiker
  • 500 gram mascarpone
  • Lange vingers
  • Koffie
  • Cacaopoeder

Bereidingswijze: 

Zet om te beginnen een kan koffie voor ongeveer vier personen. Klop ondertussen de eierdooiers los met de suiker. Voeg de mascarpone toe en klop in een aparte schaal de eiwitten stijf met een snufje zout. Voeg de eiwitten toe aan de andere ingrediënten en schep goed door elkaar. Schep vervolgens een deel van het mascarponemengsel in een kopje of schaaltje. Week de lange vingers in de koffie en leg ze op de eerste laag mascarpone. Bedek de lange vingers weer met een laag mascarpone en leg hier weer een paar lange vingers op.

Tip: Om te voorkomen dat de koeklaag te nat wordt, moet je de lange vingers niet laten verzuipen in de koffie. Haal ze er even kort doorheen, zodat je wel de smaak proeft, maar toch nog een krokant koekje hebt. Deze wordt vanzelf nog wat zachter, doordat het toetje nog enige tijd in de koelkast moet staan.

Zet de tiramisu minimaal twee uur in de koelkast. Het liefst langer. Maak het toetje bijvoorbeeld een avond van tevoren. Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren met wat cacaopoeder en garneer met een klein bloemetje, een aardbei of een framboos. Smullen maar!