Kaapstad is zonder twijfel de mooiste en fijnste bestemming waar ik ooit op vakantie ben geweest. Soms kom je op plekken, waar je na twee minuten al weet dat je er wel zou kunnen wonen. Dit gevoel had ik in Kaapstad! In dit blog deel ik alles wat je moet weten over deze magische Zuid-Afrikaanse bestemming.

Reizen naar Kaapstad

Met KLM vlieg je rechtstreeks naar Kaapstad vanaf Amsterdam. De vlucht duurt ongeveer 12 uur en het voordeel is dat er maar een uurtje tijdsverschil is met Nederland. De seizoenen zijn daarentegen wel omgedraaid, wat betekent dat november t/m maart de beste maanden zijn om Kaapstad te bezoeken, aangezien het dan zomer is. ‘s Avonds kan het echter wel afkoelen, dus staar je niet blind op hoge temperaturen op de dag.

Het is absoluut aan te raden om een auto te huren, zodat je makkelijk van de airport naar de stad kunt, maar ook voor tripjes naar Stellenbosch, Franschhoek en Kaap de Goede Hoop. Mocht je geen auto willen huren, kun je ook voordelig met de taxi of Uber. De beste wijken om te verblijven zijn onder andere Sea Point, Camps Bay, Clifton en Green Point.

Wat te doen in Kaapstad

Waar moet ik beginnen? Er is zoveel te zien en te doen in Kaapstad. Wij waren er 10 dagen, maar hadden ons makkelijk nog 3 weken extra kunnen vermaken. De bekendste attractie in Kaapstad is misschien wel de Tafelberg, die je overal in de stad en daarbuiten als een soort schilderij op de achtergrond ziet schitteren. Je kunt deze te voet beklimmen of met de kabelbaan gaan. Het kleine broertje van de Tafelberg is Lion’s Head die je heel goed te voet kunt beklimmen. Zowel onderweg als op de top heb je een prachtig uitzicht over Kaapstad. 

Natuurlijk kun je ook lekker naar het strand, bijvoorbeeld bij Cliffton Beach.  Op zaterdag is The Old Biscuit Mill markt zeker een bezoekje waard. De sfeer op deze markt is niet te omschrijven, iets wat je echt moet meemaken. V&A Waterfront is een leuke plek aan de haven van Kaapstad, waar je lekker kunt eten en drinken en Kirstenbosch Botanical Gardens is een uniek stukje natuur in Kaapstad, wat je ook zeker niet mag missen.

In en rondom Kaapstad zijn ook veel leuke wijnhuizen te vinden, waar je terecht kunt voor een proeverij of een lekkere lunch. Mijn favorieten zijn Buitenverwachting, Warwick Wine Estate en Cape Point Vineyards.

De leukste restaurants in Kaapstad

Zeg je ‘Kaapstad’ dan zeg je ‘lekker eten’. In de stad zijn eindeloze mogelijkheden om lekker te eten en drinken in elke mogelijke prijsklasse. Mijn favoriete restaurants in Kaapstad zijn Kloof Street House, The Lawns en Asoka. Ook zijn er veel bijzondere plekken, waar je lekker een drankje kunt doen, zoals The Secret Gin Bar.

Roadtrip naar Kaap de Goede Hoop

Wanneer je zo dicht bij het zuidelijkste puntje van Afrika bent, is het natuurlijk wel gaaf als je deze plek ook daadwerkelijk gezien hebt. Vanuit Kaapstad kun je een toffe roadtrip maken richting Kaap de Goede Hoop en onderweg kun je gelijk nog een aantal andere toffe plekken bezoeken, zoals surfersdorpje Muizenberg en de Chapman’s Peak Drive, een prachtige autoroute langs de kust op slechts een halfuurtje rijden van Kaapstad.

Wijn proeven in Stellenbosch en Franschhoek

Rondom Kaapstad liggen veel bekende wijnstreken, waaronder Stellenbosch en Franschenhoek. Stellenbosch is echt een studentenstad met een eigen universiteit. Het stadje is echt heel knus, gezellig en super mooi. Je kunt hier goed terecht voor een lunch, diner of een wijntje op het terras. In de directe omgeving kun je verschillende wijnhuizen bezoeken voor een tour en een proeverij. Wij hebben Cape Point Vineyards bezocht en Villiera Wines, waar je zelfs ook een mini safari kunt doen! Een absolute must-visit hotspot voor de lunch is Postcard Café. Dit restaurant ligt midden tussen de bergen en heeft een prachtige tuin. Je kijkt hier werkelijk je ogen uit, zo mooi is het!

Ook Franschhoek staat bekend om de mooie wijnhuizen en goede restaurants. Boschendal Wine Estate is zo’n plek waar je ongetwijfeld van gaat houden. De hele setting is waanzinnig met de bergen op de achtergrond. Een heerlijke plek om je makkelijk een hele middag te vermaken met lekker eten, wijn drinken en een mooie wandeling. Ook vind je in Franschhoek de bekende wijntram. Deze rijdt de hele dag door en brengt je veilig van wijnhuis naar wijnhuis. Op deze manier kan iedereen genieten van de lekkerste wijntjes uit de regio zonder tussendoor in de auto te hoeven stappen.

Veiligheid in Kaapstad

De meest gestelde vraag over Kaapstad is misschien wel of het veilig genoeg is als vakantiebestemming. Wij persoonlijk hebben ons geen seconde onveilig gevoeld. Net als in iedere andere grote stad moet je niet opzichtig met je Rolex over straat gaan en ‘s avonds niet alleen over straat lopen in het donker. Het is altijd goed om een taxi of Uber te pakken als je ‘s avonds de deur uit gaat. Dit kost je bijna niks en zo wordt je netjes op de plek van bestemming afgezet. Wanneer je zelf gaat rijden in het donker wordt wel geadviseerd om ramen dicht te houden en deuren op slot. Wanneer je alleen voor een rood stoplicht komt te staan, kun je beter gewoon doorrijden. Dit zijn uiteraard adviezen, maar hopelijk zul ook jij je geen seconde onveilig voelen in Kaapstad.

Hopelijk kun je bovenstaande tips gebruiken bij het plannen van een onvergetelijke reis naar Kaapstad. Mocht je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken, vraag dan een reisplan op maat aan en ik denk graag nog wat uitgebreider met je mee over de vlucht, accommodaties, activiteiten en restaurants. Ik kan zelfs een handige dag-tot-dag planning voor je in elkaar zetten. Ben jij klaar om Kaapstad te ontdekken?