Ben je toe aan een beetje avontuur? Spring dan op de scooter en rijd over de beroemde Hai Van Pass van Hoi An naar Hué (of andersom). De Hai Van Pass is een kustweg langs de Zuid-Chinese zee. Het is de perfecte route voor een roadtrip, want je komt niet veel verkeer tegen onderweg en de uitzichten zijn waanzinnig. In dit blog lees je alles wat je moet weten over de Hai Van Pass naar Hué.

Praktische informatie over de Hai Van Pass naar Hué

De route van Hoi An naar Hué is 140 kilometer en kun je prima zelf rijden als je een beetje ervaring hebt met scooterrijden. Je kunt een scooter of motor huren bij Motorvina. Deze komen ze ’s morgens bij jou accommodatie brengen in Hoi An en dan nemen ze gelijk je bagage mee. Je kunt de scooter weer inleveren bij hun kantoor in Hué en hier kun je dan ook jouw bagage ophalen. Rijd je liever niet zelf over de Pass? Kies dan voor een Easy Rider, spring achterop en geniet van de prachtige omgeving.

Bezienswaardigheden op de route

Om 10.00 uur vertrokken we vanuit Hoi An. Onze eerste stop was bij het tankstation, waar we de scooter vol lieten gooien. Vervolgens kon de lange zit echt beginnen. Zonder stops heb je zo’n 4,5 uur nodig voor de rit, maar aangezien er genoeg moois te zien is onderweg, zal je wel een paar keer willen stoppen.

Onze eerste stop was bij Marble Mountain. Dit zijn bekende marmeren grotten nabij de grote stad Da Nang. Hier kan je gratis naar binnen om even een kijkje te nemen. Niet super bijzonder, maar wel mooi om gezien te hebben. Een half uurtje later vervolgden we onze weg richting een uitzichtpunt vlak buiten Da Nang. Hier kan je de skyline van de stad zien, wat met helder weer erg mooi is! Na deze korte stop was het tijd om richting de Pass te rijden, die in feite maar 21 km lang is. Je rijdt vrij snel over een kronkelweg naar de top van de berg en onderweg kijk je uit over zee. Je ziet nog sporen van de afgelopen typhoon, want er liggen nog diverse afgebroken rotsen op de weg. De Pass door de bergen was zeker het hoogtepunt van de trip, want toen we hier vanaf reden werd de route wat eenzijdiger. Veelal rechte ‘snelweg’ met hier en daar een zijspoor richting een mooie waterval. Je ziet dat Covid hier wel degelijk z’n sporen heeft nagelaten, want veel attracties en bezienswaardigheden zijn permanent gesloten of er is gewoonweg geen toerist te bekennen.

Rond 17.00 uur reden we het centrum van Hué in, wat een hele ervaring op zich was. Hier is het opeens een stuk drukker dan op de Pass en dan is het een kunst om jezelf door het verkeer te manoeuvreren. Je ziet hier mensen die kippen, ganzen, hele gezinnen en volledige bomen op de scooter vervoeren en dat is een mooi gezicht! In Hué kun je de scooter weer inleveren bij het kantoor van Motorvina.

Verblijf in Hué

Wanneer je er toch bent, is het leuk om een nachtje te blijven in Hué. Het is de oude Keizerlijke hoofdstad van Vietnam en staat daarom vol met paleizen, tempels, tombes en pagodes. Het is zeker niet zo sfeervol als Hoi An en daarom is één nachtje in Hué ruim voldoende. Wij verbleven in Serene Palace Hotel (vanaf €15 per nacht), wat schuin tegenover het kantoor van Motorvina zit.

Voor een lekker ontbijtje, lunch of diner ben je bij Nook aan het juiste adres! Je kunt hier heerlijk eten in een gezellig en knus restaurantje. Het personeel is erg vriendelijk en leert je graag een paar Vietnamese woordjes. Madame Thu is een klein en super sfeervol Vietnamees restaurantje in het centrum van Hué. Het eten is zo lekker dat je alles van de kaart wel wilt proberen, dus shared dining is hier geen overbodige luxe. Reserveren is een must, want het zit hier elke avond vol!