Boedapest, de indrukwekkende hoofdstad van Hongarije en de stad waar Max Verstappen af en toe een Grand Prix rijdt, toevallig in het weekend dat ik er was. Dit bracht een hoop Hollandse fans met zich mee, gekleed in Red Bull shirtjes. Zo waren de landgenootjes makkelijk te herkennen.

Uiteindelijk kwam ik hier niet voor de Formule-1, sorry Max! Ik wilde het pure Boedapest ontdekken waar ik alle verhalen over gehoord had. Zoals veel van jullie misschien al weten, bestaat Boedapest uit twee delen aan weerszijde van de rivier de Donau, namelijk Boeda en Pest. Op mijn eerste dag ben ik grotendeels in Boeda gebleven, waar ik ook verbleef met mijn AirBnB. Mocht je daar ook voor willen kiezen, zoek dan even naar Krisi. Hij huurde mij voor 2 nachtjes een schattig appartementje met alles erop en eraan en dichtbij het stadscentrum. Naast het appartement is ook zijn positieve, enthousiaste en spontane aanwezigheid een reden om bij hem te overnachten. Vriendelijker dan hier had ik niet ontvangen kunnen worden.

Uitzichtpunten in Boedapest

Op dag 1 heb ik gelijk maar gekozen voor de zwaarst mogelijke klim naar boven, namelijk die naar de Citadella. Een prachtig uitkijkpunt die je laat kijken over de rivier naar het andere stadsdeel Pest, met alle bezienswaardigheden die daar tussen vallen. Werkelijk een fenomenaal uitzicht! Je moet er wel even wat voor over hebben, want de trappen naar boven zijn bepaald geen pretje. Na de Citadella heb ik een bezoekje gebracht aan de burcht van Boeda. Dit lag ook weer op een berg, maar deze was gelukkig iets minder hoog. Na een kleine rustpauze voor een koud drankje, ben ik verder gelopen naar het Vissersbastion, een prachtige kerk met een dak van mozaïek. Op het plein rondom de kerk zijn de Instagramwaardige plekken voor een foto niet op een hand te tellen.

Het tweede dagdeel heb ik doorgebracht aan de overkant van de rivier. Ik ben gelopen over de bekende Kettingbrug om vervolgens te gaan eten bij La Fabbrica naast de St. Stefanusbasiliek. Het restaurant bevindt zich op een gezellig plein vol met terrasjes.

De mooiste tramlijn van Europa

Op mijn tweede dag in Boedapest ben ik naar het bekendste badhuis van de stad geweest. Ik reisde hier met de metro heen. Op het station heb ik een dagkaart gekocht en hiermee kon ik 24 uur lang gebruik maken van alle soorten openbaar vervoer. Boedapest staat bekend om de badhuizen, maar zelf werd ik er niet erg warm van. Eigenlijk is het van binnen gewoon een openbaar zwembad en daarom heb ik de 20 euro entree lekker in mijn zak gehouden en alleen van de buitenkant wat foto’s gemaakt. Na het badhuis ben ik doorgelopen naar het beroemde Heldenplein. Deze helden waren van ver voor mijn tijd, maar dat maakt het aanzicht niet minder mooi. Aan het eind van de middag heb ik de schoonheid van Boedapest gezien door een ritje met tram 2. Deze tramlijn is vernoemd tot een van de mooiste lijnen van Europa. Hij loopt langs de rivier, waardoor je een skyline aan bezienswaardigheden voorbij ziet komen. Het hoogtepunt van de rit is toch wel het rondje om het indrukwekkende parlementsgebouw langs de rivier.

Sigzet
Begin van de avond bezocht ik het sigzet-eiland midden op de Donau. Dit eiland vormt een bron van rust, recreatie, uitgaan, horeca en vooral gezelligheid. Ik nam plaats langs een vijver waar de fontein een geweldige show gaf op muziek. Vervolgens was het wel tijd voor een cocktailtje en hiervoor nam ik plaats in een Engelse sportbar in de open lucht, Champs Sziget Beergarden. Hier heb ik later ook nog heerlijk gegeten en zo vormde deze avond een eind aan mijn verblijf in Boedapest. De stad kent een aantal prachtige plekken met fenomenale uitzichten. Het eten is er goed en niet al te duur. De stad is sfeervol, gezellig en niet al te druk en de combinatie van al deze aspecten maakt Boedapest absoluut stedentrip-waardig!