Tijdens onze rondreis door Azië zijn we een week op het eiland Java geweest, zodat we alle bekende highlights konden zien, voordat we de oversteek maakten naar Bali. We vlogen op Jakarta en zijn na een goede nachtrust met de trein doorgereisd naar Yogyakarta. Hier verbleven we 3 nachten in Aloha Hotel dat grenst aan een gezellige straat met restaurantjes en leuke winkeltjes. In dit blog lees je welke hoogtepunten je niet mag missen op Java.

Fietstour door lokaal Java

Op dag 1 ik Yogyakarta hebben we gefietst door lokaal Java met een Engelse gids. Onze gids heeft ons kennis laten maken met de specialiteiten van de lokale bevolking. Van het maken van rijst, kroepoek en tempeh tot het fabriceren van bakstenen. We mochten zelfs nog even meehelpen in de rijstvelden met onze voeten in de modder. Tijdens de tour leer je de lokale bevolking kennen en kom je bij hen thuis. Ze zijn vriendelijk en erg gastvrij en bieden je dan ook graag lokale lekkernijen aan. Je ziet duidelijk het contrast tussen ons moderne, westerse bestaan in Nederland en het eenvoudige, vredige bestaan op het platteland in Indonesië. Een mooie ervaring dus!

Borobudur, Merapi en Prambanan

Naast het ervaren van het lokale leven zijn er in de buurt van Yogyakarta nog 3 hoogtepunten die je niet mag missen: de tempels Borobudur en Prambanan en de Merapi vulkaan. We zijn om 3.45 uur opgehaald door een chauffeur om deze hoogtepunten op één dag te kunnen zien. Om te beginnen rijden we naar een viewpoint dichtbij de Borobudur tempel, waar vandaan we een prachtige zonsopkomst kunnen zien. 

Wanneer de zon op is, rijden we door naar de tempel zelf, waar we om 6.30 uur naar binnen mogen. We kopen een combiticket (voor Borobudur en Prambanan) met onze studentenkaart, wat aanzienlijk veel geld scheelt. Het is helaas sinds een aantal jaar niet meer toegestaan om de Borobudur te beklimmen. Je kunt er enkel nog omheen lopen, waardoor de ervaring wel iets minder is. 

Na de Borobudur rijden we door naar de voet van de Merapi vulkaan. Hier stappen we over in een jeep en rijden we samen met een gids tot op 5 km van de krater. Omdat de Merapi tot op de dag van vandaag nog altijd actief is, behoort deze tot de 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld. De laatste, vrij dodelijke uitbarsting met meer dan 350 doden, dateert uit 2010!

Nadat we heelhuids weer beneden waren aangekomen, zijn we doorgereden naar het tempelcomplex van de Prambanan. Onderweg maakten we een korte tussenstop bij een lokaal restaurant om de reis daarna weer te vervolgen naar het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië.

Klik hier om bovenstaande tweedaagse (fietstour en tempeltour/jeepsafari) te boeken. Prijzen zijn exclusief entreegelden, maaltijden en fooien.

Sunrise tour Bromo vulkaan

Vanuit Yogyakarta reizen we binnen 7 uur met de trein naar Probolinggo, waar we worden opgehaald door een driver van Cayho Homestay. Binnen 1,5 uur rijden we naar het dorpje Cemorawalang, vlak naast de vulkaan. Hier maken we een korte nacht, voordat we om 3.00 uur per jeep naar een viewpoint worden gebracht om de sunrise over de Bromovulkaan te bekijken. Na de sunrise rijden we met de jeep door naar de vulkaan, zodat we naar de top kunnen klimmen. 

Praktische tips: 

  • Treinreizen boek je eenvoudig met de app van Tiket.com. Op het station wissel je het e-ticket om voor een fysiek ticket. 
  • Zorg dat je voldoende cash bij je hebt om entreegelden, taxi’s en fooien te betalen. Je kunt ook in Nederland al een Revolut pas aanschaffen. Dit is een creditcard, waarmee je overal kunt betalen zonder koersopslag. Scheelt je uiteindelijk een hoop geld!
  • Zorg dat je voldoende water en eten bij je hebt. Wanneer je vroeg opstaat, bieden niet alle hotels/hostels ontbijt aan en dit kun je wel gebruiken als je al zo vroeg aan het lopen bent.