Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. De stad van Angela Merkel, de curryworst, de grote pullen bier, maar vooral van de gezelligheid. Tijdens mijn interrailreis in de zomer van 2018 was Berlijn mijn eerste stop. In dit blog lees je alles over mijn ervaringen in deze mooie, schone stad.

Tijdens mijn examenreis op de middelbare school was ik al een keer in Berlijn geweest. Een fantastische week met te gekke ervaringen was reden genoeg om nog een keer terug te komen in deze stad. Op donderdag 19 juli nam ik de trein van Amersfoort naar Berlijn Hauptbahnhof. Binnen 6 uurtjes sta je in het hart van de stad. Voor mijn overnachtingen tijdens het interrailen koos ik voor AirBnB. In Berlijn sliep ik in een appartement aan de Essenerstraße. Een gezellige, rustige straat waar je je helemaal in Parijse sferen waant. Met de bus was ik binnen 5 minuten van mijn appartement naar het centrum van de stad. Ideaal!

De highlights van Berlijn

De eerste middag besloot ik om alle highlights te bezoeken. De Reichstag, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, het Holocaust monument en de Berlijnse muur liggen allemaal op loopafstand van elkaar en zijn dus prima in één middag te bezichtigen. In de straat van Checkpoint Charlie ligt midden in de drukte een stadsstrand met strandstoelen, foodtrucks en dranktentjes. Hier kon ik heerlijk even bijkomen van de reis, een pizzaatje eten en een colaatje drinken. Een handige tip voor het bezoeken van de Reichstag is om van tevoren een datum en tijd te reserveren. De security kan je dan van tevoren screenen, zodat je bij aankomst snel door kan lopen en verzekerd bent van een plek.

Stedentrip Reichstag Berlijn

Een typisch Duitse avond bij Tiergarten Quelle

’s Avonds heb ik gegeten bij Tiergarten Quelle, in de buurt van mijn appartement. Een typisch Duitse, bruine kroeg waar alle denkbare biertjes te bestellen zijn. Halve liters, dat wel. Het zat er vol met Duitsers die gezellig zaten te kaarten, een biertje dronken of luid aan het lachen waren. Een absolute aanrader voor een typisch Duitse avond. Mocht je niet zo’n grote eter zijn, bedenk je dan goed dat de porties hier groot zijn. Kijk op de kaart even bij gerechten voor de kleine eters.

Concentratiekamp Sachsenhausen

Op dag 2 heb ik concentratiekamp Sachsenhausen bezocht. Dit kamp ligt 30 kilometer buiten de stad, maar is goed aan te reizen met een metrokaart voor zone A, B en C. Je reist met de S-Bahn richting Oranienburg en vanaf hier is het nog een klein kwartiertje lopen. Sachsenhausen is een voormalig werkkamp waar Europeanen uit veel verschillende landen gevangen zaten. Een bezoek aan het kamp is indrukwekkend en heftig, maar zeker de moeite waard.

Concentratiekamp Sachsenhausen Berlijn

Lunchen aan de Spree

Terug in Berlijn heb ik heerlijk geluncht bij Petit Bijou, een schattig en onwijs gezellig lunchtentje aan de Spree. Vervolgens heb ik een van de vele stadsparken opgezocht om lekker uit te rusten. De parken in Berlijn zijn veelal ontmoetingsplaatsen voor jong en oud om lekker een biertje te drinken en wat te eten. Op veel plekken is het mogelijk om te bbqen in het park en er is gelegenheid om te zwemmen, basketballen en beachvolleyballen.

’s Avonds heb ik gegeten bij Maredo op de Häckeschermarkt. De markt barst van de gezellige eettentjes, straatartiesten en marktkraampjes en is daarom zeker een leuke plek om wat te gaan eten, zowel ’s avonds als op de dag.

De uitzichtpunten van Berlijn

Dag 3 was de dag van de uitzichtpunten. Ik ben begonnen bij de Siegessaule rotonde. Deze rotonde kun je bereiken via een tunnel. Je komt dan uit bij een hoge toren met op de top een groot, gouden beeld. Voor 3 euro kun je de toren beklimmen en heb je een mooi uitzicht over de omliggende parken. Vervolgens ben ik via de Brandenburger Tor, door de stad gelopen richting de beroemde Fernsehtoren. Deze metershoge toren biedt een spectaculair uitzicht over de stad. Dit uitzicht kun je meepakken voor 15 euro. Een tip is om een ticket voor ’s morgens vroeg te reserveren, buiten het weekend, om drukte te voorkomen. Na de televisietoren heb ik de East Side Gallery bezocht, een beschilderd stuk van de overgebleven Berlijnse muur. De U-Bahn/S-Bahn naar Ostbahnhof brengt je tot enkele meters voor de muur. Eenmaal terug in het centrum kocht ik net als de locals een paar biertjes in de supermarkt en nam plaats in een park aan de Spree. Mensen kijken, relaxen en een biertje drinken. Beter wordt het niet! ’s Avonds heb ik gegeten bij Que Pasa. Een Mexicaans restaurant gelegen in een leuke binnenplaats. Voordeel: Bij Que Pasa is Happy Hour, Happy day, de hele dag alle cocktails voor een leuk prijsje!

Mijn tweede keer in Berlijn was net zo geslaagd als de eerste keer. De stad is veilig, gezellig, boeiend en schoon. Er zijn veel bezienswaardigheden, prachtige gebouwen, vriendelijke bevolking en een goed geregeld openbaar vervoer. Een citytrip naar Berlijn is dus absoluut de moeite waard!