Rome heeft mijn hart gestolen. Ik heb drie dagen in deze stad doorgebracht en tijdens deze dagen heb ik alleen maar genoten. Rome is in feite een groot openluchtmuseum. Het heerlijke weer, het lekkere eten en de prachtige bezienswaardigheden maken een bezoek aan deze stad zeker de moeite waard.

Een rondje bekend Rome

Om te beginnen geef ik weer even credits aan de AirBnBwaar ik verbleef. Ik werd vriendelijk ontvangen door host Daniel en ik kreeg van hem erg veel informatie over Rome. Vooral de restauranttips zijn fijn om te horen van locals.

Op mijn eerste dag in Rome begon ik met een bezoekje aan Vaticaanstad, officieel de Staat Vaticaanstad. Dit is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome. Het was prachtig om te zien, maar heel erg druk. Ik liep snel door over het plein richting de Engelenburcht. Een mooi aanzicht langs het water. Ik vervolgde mijn route langs het raadshuis van Rome richting de Spaanse Trappen en de Trevifontein. Bij de fontein was het zo druk dat het onmogelijk was om een foto te maken van enkel en alleen de fontein. Na de Trevifontein bezocht ik het Pantheon en het plein met de drie fonteinen. Dit rondje bezienswaardigheden is zeker een mooie aanrader voor als je ooit in Rome bent.

Met de 72-uurs OV-kaart (24 of 48 uur kan ook) maak je makkelijk gebruik van het openbaar vervoer en ben je zo op de volgende plek. Ik maakte vooral gebruik van de bussen. ’s Avonds heb ik gegeten bij RomAntica. Dit restaurant zat dicht bij mijn verblijf, dus ik kon hier binnen een paar minuten met de bus zijn. Ik heb hier, gek genoeg, een heerlijk vleesgerecht gegeten. Een lange reis door Italië houdt natuurlijk niet in dat je elke avond zin hebt in pasta of pizza.

Rome Trevifontein

Het Colosseum

Op dag twee heb ik het Colosseum bezocht. De rij was enorm lang, dus ik had geluk met het ticket dat ik al van tevoren had geboekt via internet. Met een big smile liep ik langs alle wachtenden richting de veiligheidscontrole. Hier werd ik even aangesproken op het feit dat ik drie messen in mijn tas had zitten. Toen ik zei dat ik daar ’s morgens mijn broodje Nutella mee smeerde, kon hij helaas niet zo lachen, dus ik moest ze gewoon weggooien. Met het ticket dat ik via internet had gekocht, kon ik ook naar binnen bij het Palatijn en het Forum Romanum. Drie prachtige plekken in Rome die zeker om een bezoekje vragen.

De middag bracht ik door in een Engelse pub midden in het centrum. Hier heb ik een lekkere pasta gegeten en ik gebruikte de tijd om aan mijn ‘vakantieverslag’ te werken. ’s Avonds at ik sushi bij Harusaki, een gezellig restaurant aan de rand van de stad. Je kan hier voor 20 euro onbeperkt eten, een stuk goedkoper dan in Nederland dus.

Rome Colosseum

Een groen park en een bruine kroeg

Aangezien ik op dag één en twee al veel bezienswaardigheden had gezien, mocht ik op dag drie wel even van het zonnetje genieten. Ik kwam uit op een plek dat sterk leek op het Archeon in Nederland. Veel houten hutjes en zand, maar hier en daar ook groen gras en gezellige picknicktafels. Een uur of twee heb ik me hier prima vermaakt en daarna ben ik teruggereden richting de Pub. Ik schreef verder aan mijn verhaal. Redelijk op tijd ging ik ’s avonds eten in een restaurantje dichtbij de Pub, genaamd Cantina E Cucina. Het was er druk en gezellig. Kort moest ik in de rij staan, maar daarna kon ik genieten van een heerlijk flesje wijn en goede lasagne. Op deze manier sloot ik mijn dagen in Rome perfect af. Na het eten haalde ik nog een ijsje. Bijzondere, lekkere smaken afgedekt door een laag van gesmolten chocolade. Het lekken kon je helaas niet tegenhouden, dus dit resulteerde twee keer in een lekkere smeerboel, maar ach, alles voor het goede doel.

Rome is prachtig, overweldigend, vol met natuur en je kunt ook in déze Italiaanse stad heerlijk eten. Ik kom hier graag nog een keer terug.