Een vakantie plannen kan soms best lastig zijn. Waar ga je verblijven? Wat is er allemaal te doen? In deze reisgids vertel ik je alles wat je moet weten over een vakantie op Elba. Ook deel ik een paar algemene tips voor het plannen van een fantastische vakantie.

De reis naar Elba

Het is helaas niet mogelijk om rechtstreeks te vliegen naar Elba. Je kunt een ticket boeken naar Pisa en daar een auto huren om vervolgens met de boot over te steken vanaf Piombino naar Portoferraio, de hoofdstad van Elba. Mocht je dit te omslachtig vinden, kun je ervoor kiezen om een vakantie op Elba te combineren met een vakantie op het vasteland van Italië. Wij hebben ervoor gekozen om een roadtrip door Toscane te maken en de laatste week zijn we overgestoken naar Elba. Wij vonden dit een heerlijke combinatie. Op het vasteland van Italië hebben we veel ondernomen en op Elba zijn we lekker tot rust gekomen op de talloze strandjes die je kunt bezoeken.

Activiteiten op Elba

Natuur

Elba is een heel groen eiland, wat wil zeggen dat je veel activiteiten in de natuur kunt doen. Je kunt veel mooie routes fietsen en wandelen, maar ook vanaf het water kun je genieten van de mooie natuur van Elba. Huur een bootje en spring onderweg eens in het water om te gaan snorkelen. Mooie plekken om te snorkelen zijn: Kaap Sant’Andrea, de kustlijn van Cottonello en bij de stenen van Ogliera.

Een bijzondere activiteit op Elba is het beklimmen van de Monte Capanne, de hoogste berg van het eiland. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Elba, de andere eilanden van de Toscaanse Archipel en Corsica. De top is te bereiken met een kabelbaan, die alleen open is in de zomermaanden. Het startpunt van de kabelbaan is in Marciana. De rit duurt ongeveer 15 minuten en kost rond de 18 euro per persoon (kinderen en studenten betalen een lagere prijs). Wanneer je toe bent aan een uitdaging, kun je ook te voet naar de top gaan. Deze tocht duurt ongeveer 9 uur.

Cultuur

De Franse keizer Napoleon Bonaparte verbleef in 1814 en 1815 in ballingschap op het eiland. Overal op Elba vind je herinneringen aan Napoleon. Zijn huis, waarin hij tien maanden woonde, kun je bezoeken en staat bekend onder de naam Villa del Mulini. Het huis ligt in het centrum van Portoferraio. De villa is niet groot, maar interessant genoeg voor een bezoek. Hier bekijk je de ontvangstvertrekken van Napoleon, zijn slaapkamer met zijn veldbed en een prachtige tuin met uitzicht op zee. Villa di San Martino is het zomerhuis van Napoleon, welke je ook kunt bezoeken op Elba.

Dorpjes

Op Elba zijn veel leuke dorpjes te vinden, waar je kunt shoppen in de lokale winkels en eten en drinken op de prachtige terrassen met uitzicht over zee. Ga bijvoorbeeld naar Capoliveri en lunch bij La Taverna del Torchio of bezoek Porto Azzurro en dineer bij Osteria Locanda Cecconi. De hoofdstad van Elba is Portoferraio. Hier kun je heerlijk struinen langs alle jachten in de haven, ijsjes eten en cocktails drinken aan zee. Een bijzonder plekje om te dineren in Portoferraio is Teatro Bistro & Wine Bar.

Handige tips

Tot slot nog een paar handige tips voor een vakantie op Elba:

  • Kom je met de auto? Probeer dan nog even te tanken op het vasteland van Italië. Voor brandstof op het eiland betaal je namelijk een stuk meer.
  • Zorg voor voldoende contant geld. De parkeerautomaten accepteren niet altijd alle betaalpassen en niets is zo onhandig als je auto niet kwijt kunnen, omdat je geen muntgeld hebt.
  • Na 15.00 uur sluiten de meeste restaurants op het eiland. Ze gaan vaak tussen 18.00 en 19.00 uur weer open voor het diner. Laat lunchen is heerlijk, maar dus niet altijd mogelijk op Elba.
  • ZTL: Zona a Traffico Limitato is een zone met beperkt verkeer in het centrum van vele Italiaanse steden (ook op Elba). Wanneer je hier toch inrijdt, kun je een forse boete verwachten. Let dus goed op deze borden!