Een stedentrip naar Parijs stond al heel lang op mijn bucketlist. Ik vond dat het inmiddels tijd was geworden om dit agendapunt af te strepen, dus ik boekte een vliegticket, een leuk hotel en een overvloed aan enthousiasme. La vie est belle!

Ik ging een lang weekend naar Parijs, van vrijdagochtend tot maandagavond en verbleef in Best Western Premier Hôtel Littéraire Le Swann. Dit is een prachtig hotel in het 8e arrondissement. Ik vloog met Transavia en landde op luchthaven Orly in Parijs. Op het vliegveld kocht ik een ticket voor de Orly-bus (€8,30) waarmee ik binnen een half uur naar het centrum van de stad werd gebracht. Vanaf hier moest ik nog een stukje met de metro om bij het hotel te komen. Op het metrostation kocht ik een pakket van 10 metrokaarten (€14,90). Dit is goedkoper dan 10 losse kaartjes (€1,90 per stuk). Een metrokaartje is anderhalf uur geldig, zolang je onder de grond blijft. Als je een station verlaat om vervolgens weer verder te reizen, moet je een nieuw ticket gebruiken.

Wandelen door de Franse passages

Ik kwam om kwart voor 2 aan bij het hotel en om 2 uur zou de wandeltocht beginnen. Deze tour met een Nederlandse gids zat gratis bij mijn hotelboeking bij TUI. Ideaal dus om gelijk de eerste middag de stad te verkennen. In het hotel werd ik uitermate vriendelijk ontvangen en ze begrepen mijn haast. Ik kon mijn koffer achterlaten en vervolgens rende ik terug naar het metrostation, zodat ik net op tijd kon aansluiten bij de groep. De gids nam ons mee door verschillende passages in Parijs. In de 19e eeuw werden er in Parijs verschillende passages aangelegd die het winkelend publiek moesten beschermen tegen vuil van het verkeer. In deze passages vind je nog enorm veel traditionele boetiekjes en restaurantjes. Tegenwoordig worden de passages stuk voor stuk opgeknapt en gerenoveerd. Via deze link heb je toegang tot een exclusieve route langs alle passages.

Pizza in Parijs

Na een wandeltocht van 3 uur keerde ik terug naar het hotel. Ik zocht via TripAdvisor naar een leuk restaurant in de buurt. Zo kwam ik terecht bij Scus’y. De inrichting is inmiddels gelukkig een stuk sfeervoller en moderner dan op de foto’s op de app, maar de pizza’s zijn nog altijd even heerlijk. Ik nam om 7 uur plaats en heb gemerkt dat de Fransen gemiddeld anderhalf uur later eten. Als je wilt plaatsnemen in een gezellig, vol restaurant, moet je dus iets later gaan eten.

Gratis toegang voor studenten

Aangezien het mijn eerste keer in Parijs was, wilde ik graag alle bekende bezienswaardigheden afstrepen. ’s Morgens vroeg nam ik de metro richting de Arc de Triomphe. Wat een prachtig, groot bouwwerk! Als EU-burger onder de 26 jaar mag je er gratis op. Tevens mag je als EU-burger onder de 26 bij heel veel bezienswaardigheden gratis naar binnen, zoals de Notre-Dame, het museum van Picasso en het Louvre. Elke eerste zondag van de maand zijn alle musea gratis voor iedereen!

De Eiffeltoren beklimmen

Vanaf de Arc de Triomphe ben ik doorgelopen naar Trocadero (tevens ook een metrostation). Dit is een groot platform waar je een prachtig uitzicht hebt op de Eiffeltoren. Hier kun je mooie Instagram-kiekjes schieten, rustig om je heen kijken of plaatsnemen in het aangrenzende park. Vanaf Trocadero steek je binnen 5 minuten over naar de Eiffeltoren. Hier moet je door een veiligheidscontrole alvorens je het park van de toren oploopt. Ik nam plaats in de rij voor de trap. Ik besloot een ticket te kopen voor verdieping 1 en 2 (€5,10 voor studenten). De klim viel reuze mee. Het voordeel van de trap is dat je af en toe kan stoppen om te genieten van het uitzicht. Met de lift ben je in een keer boven. Het uitzicht vanaf de toren is werkelijk fenomenaal. Ik had geluk dat het een heldere dag was, waardoor ik heel ver kon kijken. Ik heb me laten vertellen dat het uitzicht vanaf de top niet spectaculairder is dan dat vanaf de tweede verdieping, dus bespaar jezelf een lange wachtrij en neem lekker de trap naar de tweede.

Eenmaal weer beneden liep ik door het park richting restaurant Les Officiers. Ik zal maar eerlijk zeggen dat je hier geen crêpes hoeft te bestellen, want die zijn simpelweg niet te vreten. Gelukkig staan er ook nog genoeg andere dingen op de kaart, zoals tosti, maar dan op z’n Frans.

Parijs Eiffeltoren

Bezienswaardigheden in Parijs

Na deze niet al te beste lunch besloot ik door te lopen richting het legermuseum. De mooie binnenplaats van dit museum is zeker een foto waard en dit is tevens een plek waar je als EU-burger <26 gratis naar binnen mag. Ik vervolgde mijn route richting de Champs-Elysees. Vanaf het einde van de Champs-Elysees liep ik door naar het Louvre. Ook bezocht ik deze middag de Notre-Dam. Na een bezoek aan Jardin du Luxembourg vervolgde ik mijn reis richting de Sacre Coeur, een andere beroemde kerk in Parijs, hoog op een berg. De kerk ligt in de wijk Montmartre in het 18e arrondissement. In deze wijk ligt ook het bekende theater Moulin Rouge. De wijk is erg sfeervol en barst van de gezellige restaurantjes en authentieke winkeltjes. Ik heb heerlijk gegeten bij Le Sancerre aan de Rue des Abbesses.

Tuin Louvre

Le Marais en Picasso

Op zondag wilde ik graag naar de bekende wijk Le Marais. Deze wijk staat bekend om zijn fijne sfeer en de toffe restaurantjes en winkels. Mijn eerste stop was bij het museum van Picasso. Ik ben geen grote fan van kunst, maar mede vanwege de gratis entree, vond ik het toch wel interessant om even naar binnen te lopen. Het museum is gevestigd in een groot, mooi pand en de kleurrijke muren zijn een mooi decor voor een korte fotoshoot.

Vervolgens liep ik door naar het Place des Vosges. Dit is een klein, rustig park waar je gewoon even kunt gaan zitten om te genieten van de rust en de omgeving. Rue de Cremieux is ook vast en zeker een aanrader als je in Parijs bent. In deze straat heeft elk huis een eigen kleur. Het is een trekpleister voor toeristen. Voor elk huisje worden honderden foto’s genomen en niet alle bewoners vinden dit leuk. Sommige huizen zijn afgezet met rood-wit lint met daarbij de expliciete opmerking om geen foto’s en video’s te nemen. Desalniettemin is het een leuk straatje om even snel doorheen te lopen.

Voetbalfan of niet, Paris vergeet je niet

’s Avonds stond er een wedstrijd tussen PSG en Strasbourg op de planning. Met metrolijn 9 rijd je in een keer naar het stadion. Ik blijf het toch indrukwekkend vinden; een groot stadion, hordes met enthousiaste fans en zoveel personeel op de been, van bewaking tot aan catering. Ik had een kaartje voor het fanatieke vak. Ik zat recht achter het doel en had een prima overzicht over het veld. PSG-Strasbourg was een mogelijke kampioenswedstrijd voor PSG. Dit zou de avond natuurlijk extra speciaal maken, maar helaas mocht het niet zo zijn. De club uit Parijs speelde 2-2 gelijk.

Een bezoek aan het Louvre

Kunstliefhebber of niet, als je in Parijs bent, moet je de Mona Lisa gezien hebben. Een handige tip is om de ingang te nemen vanuit het metrostation. Zo voorkom je een lange rij bij de officiële ingang van het museum. Het Louvre staat bekend om de grote, glazen driehoek, maar in werkelijkheid staat het grootste deel van de kunstcollectie in het paleis eromheen. Mocht je alle werken in het museum willen zien, kost dit je ruim 30 uur. De Mona Lisa is een fenomeen en dit werd me des te duidelijker toen ik op de plek van bestemming kwam. Hordes met mensen staan te dringen om van zo dichtbij mogelijk een foto te maken. Het schilderij, dat in werkelijkheid niet groot is, hangt in een aparte zaal en er staan wel vier bewakers omheen. Je snapt natuurlijk dat je dit met eigen ogen moet zien. Tevens diende dit paleis lange tijd als woning voor Napoleon. Verschillende kamers van vroeger zijn bewaard gebleven en de hoeveelheid goud die in deze kamers te zien is, is zeker het aanschouwen waard.

Parijs Louvre

Parijs is een prachtige stad. Wanneer ik vroeger met mijn ouders naar de camping in Frankrijk ging, reden we vaak langs Parijs, maar wat voor stad er achter de snelweg lag, heb ik nooit geweten. Inmiddels heb ik hier een beeld bij. Parijs is mooi, schoon en sfeervol. De drukte viel me alles mee, waardoor ik optimaal heb kunnen genieten van de stad. Zelfs de Franse keuken is me goed bevallen. Ik zou hier nog heel graag een keer terug komen!