Wenen is waarschijnlijk niet de eerste stad die bij je opkomt tijdens het plannen van een stedentrip. Toch is het een van de mooiste steden waar ik tijdens het interrailen ben geweest. Wenen is chique, modern en veilig, maar vooral schitterend mooi.

Eind van de middag kwam ik met de trein aan in Wenen. Ik besloot snel mijn spullen achter te laten in het appartement, geboekt via AirBnB, om vervolgens de stad te gaan ontdekken. Mijn eerste stop was bij de Universiteit van Wenen. Een prachtig groot gebouw met indrukwekkende zuilen en grote, hoge ramen. Universiteiten van dit soort zal je in Nederland niet snel tegenkomen. Binnen een kijkje nemen in dit historische pand is zeker de moeite waard. Na deze korte tussenstop liet ik me verder verbazen door indrukwekkende gebouwen, intens groene tuinen en sierlijke bloemen in alle kleuren van de regenboog.

De lekkerste spareribs van Wenen

’s Avonds at ik bij Ribs of Viennade beste spareribs van de stad! Reserveren bij dit restaurant is zeker een aanrader, want de rijen die hier ’s avonds staan, vallen zeker niet mee. Het restaurant zit onder de grond en is typisch Oostenrijks. Houten banken en tafels, halve liters bier en een kaart met daarop wel 40 soorten spareribs. Een absolute aanrader!

Dierentuin Schönbrunn

Op dag 2 in Wenen stond de wekker vroeg voor een bezoek aan Dierentuin Schönbrunn, een park dat bekend staat om de verscheidenheid aan dieren en de prachtige verblijven. Voordat ik de dierentuin in ging, liep ik langs Slot Schönbrunn. Een prachtig groot gebouw met een waanzinnig mooie tuin ervoor. De rest van de ochtend bracht ik in de dierentuin door.

Slot Schönbrunn

Eenmaal terug in het centrum van de stad besloot ik dat het tijd was voor een typisch Oostenrijks gerecht, namelijk Kaiserschmarren met appelmoes en aardbeien, heerlijk! Vervolgens ben ik neergestreken in een park naast het foodfestival dat deze periode plaats vond in Wenen. Eettentjes van landen over de hele wereld vulden het terrein, dus je kon er alles eten wat je hartje begeerde. Dit was dus ook mijn plan voor de avond.

En zo zaten mijn twee dagen in Wenen er alweer op. In deze stad is het belangrijk om vooral mooie wandelingen te maken langs al het moois dat Wenen te bieden heeft. Te voet zie je het meest en de afstanden zijn prima te doen. Mocht je dit toch niet zo leuk vinden, neem dan de metro. Het openbaar vervoer in de stad is goed geregeld. Met een dagkaart kun je voor weinig geld overal heen reizen. Ja, Wenen staat zeker nog een keertje op mijn lijstje, maar dan in de winter. Met kerst?

Muziek in Wenen