Begin juni ben ik een lang weekend naar Texel geweest. Ik verbleef in een zespersoons huisje op Kustpark Texel – De Koog, een park van Roompot. Het park lag op tien minuten fietsen van zee en op twee minuten wandelen van diverse bos- en duingebieden. In dit blog lees je over de reis naar Texel en alles wat we op het eiland gedaan hebben.

Kustpark Texel – De Koog

Op vrijdagavond stapte ik in Den Helder op de boot naar Texel. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten en deze keer namen we de auto mee naar de overkant. Een retourticket met de auto kost in 2021 €37,-. Je kunt er ook voor kiezen om lopend of met de fiets op de boot te gaan. In dat geval kun je de auto gratis parkeren in Den Helder aan de lange weg richting de boot. Een retourticket zonder auto kost per persoon €2,50. Een fiets of bromfiets kost €2,50 extra.

Het huisje was erg sfeervol ingericht met een ruime zithoek in de woonkamer, grote keuken, drie slaapkamers en twee badkamers. Rondom het huisje lag een grote tuin. Kijk voor een indruk van de omgeving mijn video van dit midweekje op YouTube.

Het eiland rond fietsen

Op zaterdag hadden we elektrische fietsen gehuurd bij een fietsenzaak in De Koog voor €18 per fiets per dag. Ook deze keer had ik een route via Route.nl over het eiland. Door de knooppunten te volgen, fietsten we van noord naar zuid. Het landschap op Texel heeft veel weg van het Friese landschap. Het is erg vlak en je komt veel weilanden tegen onderweg. Tijdens de route fietsten we ook grote stukken langs de kust. Er stond een hoop wind, dus de elektrische fietsen kwamen goed van pas. We reden langs de bekende vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland en langs de haven op het zuidelijkste puntje van het eiland.

’s Avonds aten we bij Strandpaviljoen Paal 17, uiteraard aan het strand. Het was de eerste avond dat de restaurants weer binnen open mochten, dus het was extra genieten. Het eten smaakte goed en het personeel was erg vriendelijk. Dit restaurant zou ik dus zeker aanraden voor een borrel, lunch of diner op Texel.

Luieren op het strand

Zondag begon ik de dag met een rondje hardlopen door de bossen. Vanuit het vakantiepark liep ik binnen een minuut in de bossen. Hier kan je makkelijk een mooie route volgen tot aan het strand. De zon scheen volop, dus ’s middags besloten we naar het strand te gaan. We liepen een mooie route door de duinen tot aan de kust. Deze routes staan duidelijk met bordjes aangegeven.

Na een lekkere strandmiddag zijn we even gaan opfrissen, voordat we gingen dineren bij Strandpaviljoen Paal 19, een stukje verderop het strand. Deze avond konden we nog lekker buiten zitten. Hier geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon wat je kan verwachten van een strandtent. Een gezellige, relaxte sfeer en vriendelijke personeel. Tegen het einde van de avond kan je hier vanaf banken op het strand naar de zonsondergang kijken.

Parachutespringen bij Paracentrum Texel

Op maandag zijn we begonnen met een wandeling door de Slufter. Dit is een door duinen omsloten gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Hierdoor is een kwelderlandschap ontstaan. De Slufter is deel van het Nationaal Park Duinen van Texel. Wanneer het gebied niet al te nat is, kun je hier mooi doorheen wandelen tot aan zee.

Vanuit het natuurgebied zijn we doorgereden naar Paracentrum Texel. Hier kun je vanzelfsprekend parachutespringen. Achter het Paracentrum ligt een groot terras, waar je iets te drinken en eten kunt bestellen. Ondertussen zie je de vliegtuigen vertrekken en de parachutisten landen. Dit is een hele gave gewaarwording om te zien. Paracentrum Texel is daardoor een unieke plek om te lunchen en wat mij betreft een echte aanrader.