Interrailen door Europa is één van de mooiste dingen die ik ooit heb gedaan! In een maand tijd ben ik met de trein door Europa gereisd en heb ik veel prachtige steden gezien. Elke stad heeft andere bezienswaardigheden en specialiteiten, dus je komt gegarandeerd terug als een rijker mens. In dit blog deel ik mijn route, tips en praktische informatie over interrailen door Europa.

Mijn Interrail-route

Ik heb gekozen voor een route door het oosten van Europa van noord naar zuid. Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Je kunt namelijk ook reizen door België, Frankrijk en Spanje. Mijn route liep achtereenvolgens door de landen: Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Italië. Vanuit Florence in Italië vloog ik terug naar huis.

 • Amersfoort (Nederland) – Berlijn HBF (Duitsland)
 • Berlijn HBF (Duitsland) – Praag Hlavni Nadrazi (Tsjechië)
 • Praag Hlavni Nadrazi (Tsjechië) – Wenen HBF (Oostenrijk)
 • Wenen HBF (Oostenrijk) – Budapest-Kelenfoeld (Hongarije)
 • Budapest-Kelenfoeld (Hongarije) – Venetië Mestre (Italië)
 • Venetië Mestre (Italië) – Verona Porta Nuova (Italië)
 • Verona Porta Nuova (Italië) – Bologna Centraal (Italië)
 • Bologna Centraal (Italië) – Ancona (Italië)
 • Ancona (Italië) – Corfu (Griekenland)
 • Corfu (Griekenland) – Bari (Italië)
 • Bari (Italië) – Napels (Italië)
 • Napels (Italië) – Rome Termini (Italië)
 • Rome Termini (Italië) – Pisa Centraal (Italië)
 • Pisa Centraal (Italië) – Florence S.M.N. (Italië)

Hoe werkt interrailen door Europa?

De Interrail Pas is een enkele treinpas waarmee je op een vastgesteld aantal reisdagen zoveel kunt reizen als je wilt op deelnemende treinnetwerken in Europa. Je kunt kiezen uit verschillende geldigheidsperiodes, van 4 reisdagen tot maximaal 3 maanden. Je kunt reizen met een Interrail Global Pass, die geldig is in 33 Europese landen. Je kunt ook kiezen voor de Interrail One Country Passes. Deze pas is voor een specifiek land en hiermee kun je dus alleen in het gekozen land reizen. Bij de meeste treinen kun je eenvoudig instappen door je Interrail Pas op je telefoon te tonen aan een medewerker. Bij sommige treinmaatschappijen moet je een extra zitplaatsreservering kopen.

Via de website van Interrail kun je kijken welke pas het meest geschikt is voor de reis die je voor ogen hebt. Tevens geven ze hier tips voor verschillende routes en kun je jouw ideale reis samenstellen.

Goedkoop interrailen door Europa

Als je zoals ik voor een aantal weken op reis gaat, is het slim om een beetje op je budget te letten. In de meeste treinen hoef je niet verplicht een zitplaats te reserveren. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je moet staan, maar dit scheelt je wel een of twee tientjes voor een zitplek. Let op, in sommige treinen is een plek reserveren wel verplicht. Doe je dit niet, heb je kans op een boete.

Qua verblijf kun je flink besparen door te kiezen voor een AirBnB in plaats van een hotel. Het voordeel van deze vorm van verblijf is dat je gelijk in aanraking komt met de lokale bevolking. Zij kunnen je vaak nuttige tips geven over de stad. Ook binnen AirBnB kun je kiezen voor een bepaalde mate van luxe. Je kunt gaan voor een slaapkamer met gedeelde badkamer, maar ook voor een geheel appartement voor jezelf. Dit is net waar jij je goed bij voelt en wat jouw budget toelaat.

Daarnaast moet je altijd goed opletten waar je gaat eten. Doorgaans geldt dat restaurants in de buurt van beroemde bezienswaardigheden een stuk meer vragen voor een pizza of pasta dan restaurants die wat meer buiten het centrum liggen. In mijn blogs geef ik genoeg tips voor leuke restaurants, waar je niet veel betaalt.

Tot slot is het slim om je vooraf te verdiepen in het OV van de stad waar je heen gaat. De meeste steden bieden dag- of weekkaarten aan die een stuk goedkoper zijn dan losse kaartjes voor de bus of metro. Deze kaarten zijn er vaak ook voor bezienswaardigheden. De kaart geldt dan als toegangsbewijs voor verschillende activiteiten. Dit is goedkoper dan overal losse entree voor betalen.

Handige tips

Ik heb nog een paar handige tips, waar ik zelf veel aan gehad heb tijdens mijn reis.

 • Boek je verblijven van tevoren. Dit scheelt niet alleen een hoop kosten, maar het biedt ook een basis bij aankomst. Een plek waar je meteen je spullen af kan gooien en terecht kan voor advies.
 • Neem niet te veel bagage mee. Ik ging op pad met een veel te grote koffer. Een koffer is prima, omdat je deze gelijk afgooit bij je verblijf na aankomst, maar neem dan een kleine. Scheelt een hoop gezeul en gesjouw. Lees voor een goede voorbereiding mijn blog over de ultieme paklijstvoor interrailen door Europa.
 • Zorg dat je altijd contant geld op zak hebt. Ik heb op verschillende plekken ervaren dat je niet kon pinnen en dan is het fijn als je niet zonder contant geld zit. Ook is het handig als je een taxi neemt of fooi wilt geven.
 • Zorg dat je blarenpleisters en een naald bij je hebt. Ik ben eens een middag op zoek geweest naar een apotheek, waar ik mijn blaren door kon laten prikken. Je loopt namelijk wat af in alle steden. Dit heb ik dus vanaf nu altijd bij me.