Van Napels had ik hoge verwachtingen die op het eerste gezicht niet helemaal werden waargemaakt. De route vanaf het station naar mijn verblijf was redelijk vervuild en in het verkeer was het druk en onrustig. Toch heeft vooral het échte Italiaanse eten hier mij omver doen blazen.

De beste pasta van Italië

Ik kwam pas laat in de middag aan in Napels. Na de bootreis vanaf Corfu moest ik tot het begin van de middag wachten op de trein naar Caserta. Hier moest ik overstappen op de trein naar Napels. Ik sliep in een B&B op zo’n 20 minuten lopen vanaf het station. In deze B&B kreeg je geen kamernummer, maar een kamerkleur. Ik had de roze kamer met bijbehorende roze badkamer. Omdat het inmiddels al begin avond was, besloot ik me op te frissen en een hapje te gaan eten. Ik koos voor het nummer twee restaurant van Napels volgens TripAdvisor, genaamd Anonymous. Het oogt niet het meest gezellig op het eerste gezicht, maar ze serveren hier wel de allerlekkerste pasta van heel Italië. Dit bleek maar weer toen de rij voor de ingang steeds langer en langer werd.

Slenteren door indrukwekkend Pompeï

Dag twee in Napels stond in het teken van Pompeï en de Vesuvius vulkaan. Vanaf het centraal station nam ik de metro naar Pompeï. Tickets voor de metro kun je krijgen in diverse winkeltjes op het station. Deze tickets zijn vrij prijzig, maar het is wel de makkelijkste vervoersmethode. Aangekomen in Pompeï stond er een lange rij voor de kassa’s. Ik had van tevoren geen tickets gekocht, maar gelukkig liep de rij snel door. Pompeï werd in het jaar 79 bedekt door as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden. Nadat de eerste overblijfselen aan het eind van de zestiende eeuw werden ontdekt, worden sinds de 18e eeuw archeologische opgravingen verricht. Sindsdien zijn grote delen van de stad blootgelegd en geeft de plaats een duidelijk beeld van het Romeinse dagelijks leven. Pompeï staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een belangrijke trekpleister voor toeristen die jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen bezoekers trekt.

Napels

Het amfitheater, overgebleven villa’s en het bordeel zijn in deze oude stad te bewonderen. Deze gebouwen zijn indrukwekkend om te zien en geven nog zeker een goed beeld van het leven vroeger. Wat betreft de huizen, staan er voornamelijk nog stukken muur. Dit is veel van hetzelfde en daarom besloot ik na een uur of drie in deze oude stad de bus te pakken richting Vesuvius. De bushalte bevindt zich naast de ingang van Pompeï en tickets hiervoor koop je in de bus zelf. Let wel op dat je deze tickets alleen contant kunt betalen.

Vulkaan Vesuvius beklimmen

In een overvolle bus met een Napolitaanse chauffeur reed ik vol enthousiasme richting Vesuvius. Onderweg dommelde ik even in slaap, maar toen het uitzicht in schoonheid toenam, werd ik gelukkig wakker. We reden op een kronkelig bergweggetje met links en rechts een hoop bomen, struiken en planten. Achter deze warrige jungle doemde constant een prachtig panorama op van het achterliggende land. Vol spanning keek ik toe hoe de chauffeur de onwijs steile, krappe bochten, luid toeterend omhoog nam. Uiteindelijk werd ik netjes boven aan de berg afgezet waar de klim naar de top van de vulkaan kon beginnen. Een extra koud flesje water was op deze route geen overbodige luxe, dus die besloot ik nog even te halen, voordat ik aan de zware klim begon. Een pad werd gevormd door stof, as en stenen. Het was dus niet bepaald een stevige ondergrond om op te lopen, maar de zware wandeling was het meer dan waard. Het was niet de vulkaan die zo indrukwekkend was, maar het uitzicht maakte alles meer dan goed. Je kon kilometers ver kijken over land en zee.

Het leukste restaurant van Napels

’s Avonds at ik bij La Pizzeria Gourmet Insolito, het nummer 8 restaurant van Napels. Het restaurantje was niet groter dan een gemiddelde woonkamer. Twee koks waren in de keuken pizza’s aan het bakken en er liep één ober in de bediening. Als je wat te drinken bestelde, werd dit uit een kleine koelkast gehaald. Om een glas moest je vragen en blokjes ijs waren er niet. De vriendelijke ober nam onze bestelling op en twee minuten later zaten we te eten. Een heerlijke pizza, ruim tot over de randen van het bord en dit, ja echt waar, voor maar 4 euro. De huiselijke sfeer, vriendelijke bediening en heerlijke pizza maakte van deze avond een zeer bijzondere herinnering.

Insolito Napels

Napels is op verschillende manieren indrukwekkend, maar je moet ervan houden. Wat mij erg aantrok was het heerlijke eten. Qua uitstraling sprak de stad mij wat minder aan, maar er zijn ook genoeg mensen die hier anders over denken. Wellicht moet je het gewoon een keer ervaren!