Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en heeft ruim 7,5 miljoen inwoners. Het is de op één na grootste stad van het land na Ho Chi Minh City. Hanoi is één van mijn favoriete steden in Zuidoost-Azië. Wanneer je voor het eerst in de hoofdstad komt, zul je je ogen uitkijken, want het is druk, vol en chaotisch, maar daarnaast is het ook heel gezellig, knus en gemoedelijk. Wandel rond het Hoan Kiem Lake, geniet van het buitenleven en leer de lokale bevolking kennen. In dit blog lees je alles wat je moet weten over Hanoi, de hoofdstad van Vietnam.

Wat te doen in Hanoi?

Wandel rond het Hoan Kiem Lake
De belangrijkste bezienswaardigheid in Hanoi is ongetwijfeld het Hoan Kiem Lake. Dit meer ligt centraal in Hanoi is en is een verzamelplaats voor zowel locals als toeristen. In het weekend is de weg rondom het meer auto- en scootervrij en hier komt het ’s avonds helemaal tot leven. Diverse artiesten zingen en dansen op straat, de jeugd sport rondom het meer, je kunt heerlijk eten bij de kraampjes op straat en er is een markt, waar je kleding en souvenirs kunt scoren. Er hangt een hele gezellige, relaxte sfeer. Ik zou een bezoek aan Hanoi dus altijd deels in het weekend plannen, zodat je getuige kunt zijn van het buitenleven rondom het meer.

Maak een wandeling door het Old Quarter
Old Quarter is een wijk in het centrum van Hanoi en bestaat uit een wirwar van smalle straatjes, honderden toeterende scooters, de leukste koffietentjes en vele souvenirshops. Het is leuk om hier rustig doorheen te wandelen en het lokale leven op straat in je op te nemen. Het is een populaire wijk om te verblijven voor backpackers, omdat je hier veel gezellige hostels vindt en daarnaast kun je overal lekker en goedkoop eten.

Wacht op de trein langs Train Street
De Hanoi Train Street is één van de meest bekende en toeristische bezienswaardigheden in Hanoi. Het is een klein, smal straatje verborgen tussen hoge, smalle huizen van locals die dicht op elkaar staan. De spoorweg waar de trein een paar keer per dag passeert, vormt de achtertuin van de families die hier wonen. Het is een bijzondere plek om te bezoeken, want vlak voordat de trein langskomt, rent de lokale bevolking rond om ervoor te zorgen dat hun kinderen, huisdieren, scooters of andere bezittingen veilig binnen boord zijn. De trein past precies door de straat heen en heeft alle ruimte nodig, dus er kan niks buiten blijven staan. Op het moment dat de trein voorbij is, wordt alles meteen weer naar buiten gehaald alsof er niks gebeurd is. Het is een bijzonder fenomeen om te aanschouwen.

Let op: Sinds kort is Train Street gesloten, omdat de veiligheid niet gewaarborgd kon worden. Toeristen mogen dus niet meer over het spoor lopen. De enige manier om de trein van dichtbij te zien, is door bij een local op het terras gevraagd te worden. Zij zullen je begeleiden naar je plek en in de gaten houden dat je niet het spoor op gaat. Je kunt onder het genot van een hapje en een drankje kijken naar de trein die langsrijdt en daarnaast krijg je een inkijkje in het leven van de locals langs het spoor. Met een beetje geluk kun je snel een foto nemen, wanneer de trein voorbij is.

Bezoek een voorstelling van het Water Puppet Theatre
Het Water Puppet Theatre is een theater in Hanoi, gelegen langs het Hoan Kiem Lake, waar dagelijks shows met waterpoppen worden opgevoerd. Vroeger bespeelden boeren uit het noorden van Vietnam waterpoppen in de vijver in het kader van entertainment. Tegenwoordig kun je deze shows nog steeds bezoeken, maar dan in het theater. De bespelers van de poppen staan achter een groot doek tot aan hun middel in het water en bespelen de poppen met bamboe stokken. Ze worden begeleidt door een live band. De voorstelling duurt een klein uur en kaartjes kosten tussen de 60.000 en 100.000 VND en worden verkocht aan de deur. Heb niet te hoge verwachtingen van de voorstelling, maar geniet van een bijzondere ervaring, waarbij je in aanraking komt met de authentieke Vietnamese cultuur.

Bezoek een voetbalwedstrijd van Hanoi FC
Voor echte voetballiefhebbers is het leuk om een wedstrijd van de plaatselijke club te bezoeken in Hanoi. Hanoi FC speelt in de hoogste voetbaldivisie van Vietnam, de V-League. De wedstrijden worden niet druk bezocht, dus je kunt vlak voor de wedstrijd nog een kaartje kopen. Doe dit bij de officiële ticketshop (vanaf €2 per ticket) langs het stadion en koop niet bij mensen op straat. Zij vragen veel meer voor de kaartjes. Je kunt in het stadion geen drankjes halen, dus deze kun je beter wel alvast kopen bij de locals op straat rondom het stadion.

Eet op de plastic krukjes op straat
Overal waar je kijkt, kun je streetfood krijgen in Hanoi. De meeste kraampjes staan op de stoep langs de weg en kun je herkennen aan de gekleurde, plastic krukjes eromheen. Je kunt hier heerlijk lokaal eten kopen. Alles wordt ter plekke vers gemaakt en kost vaak bijna niets. Het is een hele leuke ervaring om tussen de locals te eten. Ta Hien is de bekendste straat in Hanoi, waar je lekker kunt eten onder het genot van een koud biertje. Zin om een avondje te stappen? Ook dan moet je in deze straat zijn, bijvoorbeeld bij Tom’s Bar.

Bezoek het Ho Chi Minh Mausoleum
Het Ho Chi Minh Mausoleum is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Hanoi. Het is de laatste rustplaats van Ho Chi Minh, de meest iconische en populaire leider van Vietnam, vanwege zijn sleutelrol in de stichting van de Democratische Republiek Vietnam in 1945. Zijn lichaam wordt bewaard in een glazen kist in het Mausoleum in het centrum van Hanoi. Toegang tot het Mausoleum is gratis en het is belangrijk om gepaste kleding te dragen (lange broek, dichte schoenen, schouders bedekt).

Let op: Het Mausoleum heeft beperkte openingstijden. In de maanden april t/m september is het Mausoleum geopend op dinsdag t/m donderdag van 7.30 – 10.30 uur en in het weekend van 7.30 – 11.00 uur. In de maanden december t/m maart is het Mausoleum geopend op dinsdag t/m donderdag van 8.00 – 11.00 uur en in het weekend van 8.00 – 11.30 uur. In de maanden oktober en november is het Mausoleum gesloten.

Leuke restaurants in Hanoi

The Note Coffee
The Note Coffee heb je ongetwijfeld een keer voorbij zien komen op social media. Het is namelijk een heel opvallend ontbijtbarretje dat helemaal beplakt is met post-its. Je kunt hier heerlijke broodjes, verse jus en koffietjes bestellen. Het is leuk om in het restaurantje te eten en een post-it achter te laten op de muur, maar je kunt je ontbijtje ook meenemen naar het meer en langs het water gaan zitten, waar je even helemaal tot rust kunt komen in het overweldigende Hanoi.

Banh Mi 25
Voor de lekkerste broodjes van Hanoi moet je bij Banh Mi 25 zijn. De Franse invloeden zijn nog duidelijk zichtbaar in Hanoi, aangezien je overal een verse baguette kunt krijgen, zo ook bij Banh Mi 25. Een Banh Mi is een typisch Vietnamees broodje dat vaak belegd is met één soort vlees naar keuze en diverse soorten groenten. Je kunt rustig ontbijten of lunchen in het sfeervolle restaurantje aan de straat in het Old Quarter van Hanoi.

Poke Hanoi
Bij Poke Hanoi, gelegen langs het Hoan Kiem Lake, kun je voor VND 180.000 je eigen Poke Bowl samenstellen met zoveel toppings als je wilt. Op het sfeervolle dakterras kun je genieten van een heerlijke maaltijd, terwijl je uitkijkt over het meer. Het is even zoeken hoe je precies bij het restaurant komt. Je moet namelijk onder het uithangbord van Poke Hanoi een steegje in. Loop door, totdat je met de trap omhoog kunt en dan kom je uit in het restaurant.

Pizza 4 P’s
Wanneer ik terugdenk aan de pizza’s van 4 P’s, loopt het water me weer in de mond. Ik heb hier tijdens mijn verblijf in Hanoi wel drie keer gegeten en dat is niet zonder reden, want ik heb hier zonder te overdrijven de lekkerste pizza van mijn hele leven gegeten. Specifiek bedoel ik de half-om-half pizza met aan één kant chorizo en salami en aan de andere kant chicken teriyaki. Ik zou alleen maar willen zeggen: ga het proeven en stuur me vooral een berichtje om te laten weten wat je ervan vond. Naast de pizza’s zijn ook de pasta’s en de toetjes om je vingers bij af te likken. Ik zou van tevoren altijd even reserveren, want ik ben niet de enige die de pizza’s hier heel erg lekker vind.

Waar verblijven in Hanoi?

Wij verbleven in totaal zes nachten in Hanoi. De eerste keer vier nachten en later nog eens twee nachten. Een hotel dat we kunnen aanraden is Serene Boutique Hotel & Spa (vanaf €30 per nacht) in het Old Quarter. Het hotel ligt op 5 minuten lopen van het Hoan Kiem Lake en dichtbij verschillende leuke koffietentjes en restaurantjes. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Het ontbijt is niet bijzonder, dus dan is het net zo leuk om buiten de deur te gaan eten.