Nusa Lembongan is een klein eilandje op een halfuur varen vanaf Bali (Sanur). Het voelt aan als een grote camping, waar je makkelijk kunt touren met de scooter, kunt genieten van de mooie stranden en heerlijk Indonesisch kunt eten in de lokale Warungs. Wij zijn in totaal 4 nachten op Nusa Lembongan gebleven en in dit blog lees je welke hotspots je niet mag missen! 

Wat te doen op Nusa Lembongan?

Maak een rondje langs de highlights
Omdat Nusa Lembongan een klein eiland is rijden er geen auto’s of taxi’s. Het is leuk om een dag een scooter te huren om het eiland te verkennen. Het grootste deel van het eiland is goed geasfalteerd en er zijn weinig hoogteverschillen, dus ook met weinig ervaring kan je op Nusa Lembongan prima een scooter huren.

Wij verbleven in een resort naast Dream Beach, één van de bekendste en mooiste stranden van Nusa Lembongan. Dit was dus logischerwijs onze eerste. Vlak naast het bekende Dream Beach ligt Devil’s Tear, een door water uitgeslagen klif, waar de golven tot wel 10 meter omhoog kunnen spuwen. Zo hoog hebben we het helaas niet kunnen aanschouwen, maar het was zeker een mooi plaatje.

Na Devil’s Tear zijn we doorgereden naar Mushroom Beach, waar we gelijk even een duik hebben genomen, want het was best warm! Vervolgens zijn we doorgereden naar de bekende gele brug die Nusa Lembongan en Nusa Ceningan met elkaar verbindt. Nusa Ceningan is het kleinste eiland van de drie Nusa Eilanden. Doordat Nusa Ceningan door middel van de gele brug verbonden is met Nusa Lembongan, zijn deze twee eilanden perfect met elkaar te combineren. Je hoeft dus niet op allebei de eilanden te overnachten om alles van de eilanden te kunnen zien. Op Nusa Ceningan vervolgden we onze route naar Blue Lagoon. Een prachtig natuurfenomeen, waar helder blauw water op de rotsen slaat. Je zou er het liefst meteen in duiken, maar door de vele rotsen is dit niet mogelijk. Vanaf de rand heb je een echter een prachtig uitzicht!

Kijk de zonsondergang bij Devil’s Tear
Devil’s Tear is een populair uitzichtpunt met prachtig zicht op de zonsondergang, waar tijdens vloed gigantische golven tegen de rotsen slaan. Toeristen verzamelen zich rond het einde van de middag op dit punt om naar het natuurfenomeen te kijken en er hangt een fijne, gemoedelijke sfeer. Neem een handdoek mee, laat je camera thuis en probeer echt even van het moment te genieten. Als je goed kijkt, kun je zelfs schildpadden zien zwemmen in de Devil’s Tear.

Relaxen op het strand
Als je wilt genieten van zon, zee en strand, ben je op Nusa Lembongan op de juiste plek. Mijn favoriete strandje is Mushroom Beach. Hier kom je waarschijnlijk ook aan met de boot vanuit Bali. Het is een breed, wit zandstrand, waarvandaan je makkelijk de blauwe zee inloopt. Langs het strand zitten verschillende resorts en restaurantjes, waar je lekker kunt eten of een drankje kunt doen.

Dream Beach is waarschijnlijk het mooiste strand van het eiland. De zee is ruig en daardoor spectaculair om te zien. Je mag er dan ook niet in zwemmen. Het strandje zelf is niet groot, dus als je een plekje wilt bemachtigen, moet je op tijd zijn. Je ligt dan waarschijnlijk wel meteen op één van de mooiste plekken van het eiland, want het uitzicht is prachtig!

Jungutbatu Beach is het langste strand van Nusa Lembongan. Langs het strand zitten verschillende beachclubs en restaurants, waar je lekker kunt eten en drinken. Vaak mag je gebruik maken van hun bedjes als je een drankje besteld. Handig dus als je lekker een middagje in de zon wilt gaan liggen!

Dagtrip naar Nusa Penida
Bij de gele brug kun je retourtickets kopen voor de boot richting Nusa Penida. Dit eiland ligt op 10 minuten varen en is ongeveer 10 keer zo groot als Nusa Lembongan. De boot vaart de hele dag door en de laatste boot vanaf Nusa Penida terug naar Lembongan vertrekt om 17.00 uur. Op Nusa Penida huurden we meteen een scooter (€7,- per dag) en begonnen we aan onze tour over het eiland. Let op: De hoofdwegen op Nusa Penida zijn goed geasfalteerd, maar zodra je off-road gaat, komt het aan op je stalen zenuwen en behendigheid met de scooter.

Onze eerste stop was bij Broken Beach en Angel Billabong, twee indrukwekkende kliffen, waartegen het blauwe zeewater meters hoog de lucht in spuwt. De tweede en meest bekende stop was Kelingking Beach, een prachtige rotspartij in zee. Het is een enorm drukke, toeristische hotspot, maar let op: de meeste toeristen blijven bovenaan staan om foto’s te maken en durven de hike richting het strand niet aan. Wij gingen deze uitdaging uiteraard wel aan. Het eerste deel van de hike naar beneden was een trap, wat goed te doen was. Het uitzicht onderweg was fenomenaal. Het tweede deel van de hike ging de trap over in een stijl en smal pad uitgehakt in de rotsen, met aan weerszijden takken aan elkaar gebonden met touw als leuning. Hier moest je bij elke stap goed kijken, waar je je voeten neer kon zetten en ook goed in de gaten houden of tegenliggers er langs konden. Eenmaal beneden kwamen we uit in een paradijs! Een wit zandstrand omgeven door overweldigende rotspartijen en een helderblauwe zee die met heftige en hoge golven menig dappere toerist weer terug het strand op gooide. Het was een prachtig plaatje om naar te kijken!

Tip: Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg, want zowel op de weg naar beneden als op het strand zelf kun je niks krijgen en je zult je flesje water hard nodig hebben!

Leuke restaurants op Nusa Lembongan

Clasico Bar Coffee Shop
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kun je bij Clasico Bar Coffee Shop ook heerlijk lunchen en dineren. Een sfeervol Indonesisch familierestaurant in een tuin, waar de moeders in de keuken staan en de zoons in de bediening lopen.

Dream Beach Huts
In het restaurant van Dream Beach Huts eet je een heerlijke Poke Bowl met uitzicht over zee. Ideaal als je de lokale Indonesische keuken eventjes zat bent! Tip: Naast het restaurant staat een schommel met uitzicht over Dream Beach, waar je een jaloersmakend kiekje voor het thuisfront kunt schieten.

Waar verblijven op Nusa Lembongan?

Wij verbleven vier nachten bij Water Blow Huts (vanaf €40 per nacht). De accommodatie ligt op 500 meter van Devil’s Tear en heeft een prachtig zwembad met uitzicht op zee. Elke middag tijdens Happy Hour kun je heerlijke cocktails bestellen, terwijl je geniet van de zonsondergang vanuit het zwembad. De bungalows met rieten dak zijn erg sfeervol, schoon en van alle gemakken voorzien. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Een absolute aanrader dus!