Wanneer je gaat backpacken door Vietnam mag een trekking door de valei van Sapa zeker niet ontbreken op je to-do list. Sapa ligt in het noorden van Vietnam, tegen de grens met China aan. Het gebied bevat indrukwekkende rijstterrassen, prachtige vergezichten, locals in de meest kleurrijke kleding en de hoogste berg van Vietnam, de Fansipan. In dit blog lees je alles wat je moet weten over een trekking door de rijstvelden in Sapa en beschrijf ik hoe wij onze 1-daagse trekking hebben ervaren.

Je kunt kiezen voor een 1-daagse of een meerdaagse trekking in Sapa. Hou je er niet van om meerdere dagen achter elkaar te wandelen, dan is een 1-daagse trekking de juiste keuze. Je kunt in een dag een goed beeld krijgen van de omgeving. Onderweg loop je door de rijstvelden, kom je langs lokale dorpjes en kun je genieten van prachtige vergezichten. Tijdens je verblijf in Sapa kun je een accommodatie boeken in Sapa Town. Het dorp ligt op 1500 meter hoogte en heeft een gezellig stadscentrum met leuke restaurantjes en barretjes.

Tip: Boek een 1-daagse trekking bij Sapa Sisters. Hier werkt een groep jonge, enthousiaste vrouwen die onwijs veel weten over de omgeving, omdat ze er zelf vandaan komen. Door met hen in gesprek te gaan tijdens de trekking, kom je veel te weten over hun manier van leven en de Vietnamese cultuur. Het kantoor van Sapa Sisters zit in Sapa Town en je kunt hier tot een dag van tevoren een trekking boeken.

Wanneer je voor een meerdaagse trekking kiest, is het leuk om in een homestay in de valei rondom Sapa te verblijven. Je verblijft dan bij locals en kunt je even helemaal onderdompelen in de Vietnamese cultuur. Vaak bieden deze accommodaties zelf ook een trekking aan. Een goed voorbeeld van een comfortabele homestay, waar je ook een trekking kunt boeken is Luckydaisy Buffalo House.

Trekking door de rijstvelden van Sapa

Vandaag stond de wekker om 7.30 uur. Na een ontbijtje in het hotel moesten we ons om 9.00 uur melden bij het kantoor van Sapa Sisters. Hier ontmoeten we onze gids, met wie we vandaag een trekking gaan maken door de rijstvelden. We nemen even kort de route door en gaan dan meteen van start met de hike. Na 5 minuten lopen, gaan we meteen al flink de hoogte in en ook behoorlijk door de bush bush. Het is een pittige wandeling omhoog. Onderweg klets ik gezellig met onze gids en kom ik meer te weten over haar leven in Vietnam. Op de top van de berg hebben we een prachtig uitzicht over de vallei en alle rijstvelden. We zijn niet in het meest ideale seizoen voor de rijstvelden, omdat deze in juni en juli helemaal groen zijn en inmiddels niet meer. Het is echter nog steeds prachtig om te zien!

Halverwege stoppen we voor een Vietnamese lunch met rijst, groente, kip en springrolls. Daarna vervolgen we de weg naar beneden. Vier Vietnamese dames vergezellen ons en helpen mij af en toe door het wilde landschap naar beneden door een hand te geven. We kregen zelfs nog een handgemaakt souveniertje mee. Ondertussen klets ik ook lekker verder met de gids die uitstekend Engels spreekt. Dit heeft ze zichzelf aangeleerd door veel met toeristen te spreken. Rond 15.30 uur komen we beneden in de vallei aan in een klein dorpje en hier worden we opgehaald door een busje die ons terug naar Sapa brengt. We nemen afscheid van de gids en geven haar nog een dikke fooi, want die heeft ze zeker verdiend.

Verblijf in Sapa Town

Wanneer je een 1-daagse trekking gaat maken in Sapa, is het leuk om een paar nachtjes te verblijven in Sapa Town. Huur een scooter en bezoek de watervallen in de omgeving, geniet van het buitenleven op het centrale plein, lunch bij Sapa Sky View Restaurant & Bar met uitzicht over de vallei van Sapa en klim naar de top van Fansipan, de hoogste berg van Vietnam. Wij verbleven drie nachten in Lacasa Sapa Hotel (vanaf €20 per nacht) op loopafstand van het centrum. Je kunt scooters huren bij de accommodatie en er wordt elke morgen een uitgebreid ontbijt geserveerd.