Tijdens de zomervakantie van 2019 besloot ik aansluitend aan mijn trip door Kroatië en Spanje (Barcelona) door te reizen naar Valencia. Vanaf de airport van Barcelona vloog ik binnen een halfuur naar Valencia. Ik verbleef in Illunion Aqua 3 en genoot van vijf extra dagen langs de Spaanse kust.

De beste paella van Valencia

Vanaf het vliegveld van Valencia kun je metrolijn 5 pakken richting het strand. Hiermee was ik al redelijk in de buurt van mijn hotel. Het was nog ongeveer een kwartiertje lopen, maar ik vind dit nooit een nadeel, aangezien je dan gelijk een beetje de buurt van het hotel verkent. Ik had een simpele kamer geboekt, maar dit was perfect voor mijn vijf nachten in Valencia. Ik liet mijn spullen achter in het hotel en liep naar het strand. Dit was ongeveer een halfuur lopen, maar dit was geen straf gezien de sfeervol verlichte straten. Ik at de beste paella van Valencia bij La Pepica. Deze keten is bekend in heel Spanje en hier kun je op grote schaal paella eten. Het restaurant zit sfeervol gelegen langs de boulevard van Valencia.

Fietsen door Valencia

In Nederland had ik een fietstour geboekt bij Baja Bikes. Fietsen is een fijne manier om de stad snel te ontdekken. Om elf uur vertrok ik vanaf het kantoor van Baja Bikes met een groep van acht Nederlanders en een Nederlandse gids. We kwamen door Jardin del Turia, het grootste en bekendste park van Valencia. We reden door de oude binnenstad en we bezochten het arts en sciencepark waar Valencia bekend om staat. Tussendoor kregen we heel veel zinvolle tips over de stad. Dit vind ik het grote voordeel van een tour met een gids. Je weet meteen alles wat je moet weten van de stad via een inwoner.

De warmte ontlopen

De temperatuur bleef maar oplopen en tegen het einde van de fietstour was het ongeveer 45 graden. Mijn gids raadde het af om op het strand te gaan liggen, omdat het veel te warm zou zijn. Ik besloot te gaan lunchen om vervolgens even uit te rusten op mijn hotelkamer. Ik at bij Lateral, midden in de stad. Hier kun je heerlijk tapas eten in een sfeervolle omgeving. Ook deze keten is bekend door heel Spanje.

Relaxen op het strand

Zaterdag was een stranddag. Het lukte helaas niet om vroeg op te staan, dus tegen de middag legde ik mijn handdoek uit op La Patacona. Vanaf Illunion Aqua gaat er een rechtstreekse bus. In Valencia kun je bij alle Tabaco shops ritten kopen voor de bus en de metro. Je betaalt eenmalig een soort OV-pas waar je vervolgens een bepaald aantal ritten op zet. Per rit betaal je 0,85 cent. Dit is dus een hele lage ritprijs, mits je een aantal haltes meerijdt. Ik heb geluncht langs het strand bij La Mas Bonita. Langs de boulevard zitten verschillende eettentjes, maar deze is mij bijzonder positief bevallen. Je kunt aan de voorkant langs het strand eten of in de gezellige binnentuin achter het restaurant. Er is een ruim aanbod aan gerechten, maar ik koos voor Mexicaanse nachos en burritos. Daarnaast serveren ze de allerlekkerste taarten en cakes.

Valencia – Inter Milan

Ik moest het strand al vroeg verlaten voor de wedstrijd tussen Valencia en Inter Milan. Vanaf het metrostation dichtbij het hotel kon ik met lijn 5 in een keer naar het stadion. Het stadion van Valencia CF staat midden in een woonwijk en is enorm hoog. Als je bovenin zit, moet je over de reling hangen om een hoekschop te kunnen zien. Ik zat redelijk vooraan in een vak midden tussen alle fanatieke Spanjaarden. Het was een spannende wedstrijd die zelfs eindige met penalty’s. Als je gek bent van sport, is het zeker de moeite waard om een wedstrijd te bezoeken als je in Valencia bent. Ook de sfeer voorafgaand van de wedstrijd is mooi om te ervaren.

De stad bekijken en blaren prikken

Op zondag ging ik de stad in. Tijdens de fietstocht had ik al een groot deel van de binnenstad gezien, maar ik wilde er nog een keer uitgebreid doorheen lopen. Je kunt Valencia te voet ontdekken, want de afstanden in de binnenstad zijn niet groot. Mooi om te bezoeken in de stad zijn: Plaza de Toros, Torres de Serranos, Kathedraal van Valencia, Mercado Central en La Lonja de la Seda. Tussen de middag ben ik een hapje gaan eten bij Sagardi. Op de bar staan schalen met verschillende hapjes. In elk hapje zit een stokje. Het principe is simpel: je neemt wat te drinken, eet de hapjes waar je zin in hebt en uiteindelijk reken je de stokjes af. Voor een stokje betaal je €2,10. Je kunt dus net zoveel eten als je zelf wilt in een ongedwongen en sfeervolle setting. ’s Avonds schoof ik aan bij Mangia Tutto aan de Carrer dels Brodadors. Je kunt hier kiezen voor heerlijke Italiaanse gerechten of een zeven-gangen-verrassingsmenu.

L’Oceanogràfic

Op mijn laatste dag in Valencia bezocht ik het L’Oceanogràfic. Dit aquarium is een onderdeel van het Ciutat de les Arts i les Ciències en richt zich op zee- en kustdieren. Het geldt als het grootste aquariumcomplex van Europa met 40.000 dieren behorend tot 500 soorten. Met een Nederlandse studentenkaart krijg je 15% korting als je een kaartje aan de kassa koopt. De dolfijnenshow was werkelijk indrukwekkend, maar voor de rest vond ik een bezoek aan het park niet de moeite waard, zeker niet voor het geld dat je ervoor betaalt. Op mijn laatste avond at ik bij La Girafelangs het strand. Hier staat een grote bus middenin het restaurant, die is omgetoverd tot keuken. In de tuin staat een grote giraffe. De eigenaar vond deze zo gaaf dat hij zijn restaurant ernaar heeft vernoemd.

Valencia

Valencia is een veelzijdige stad. Je kunt slenteren door de mooie binnenstad of lekker luieren op het strand. Wat betreft lekker eten ben je in Valencia ook op de goede plek. Je kunt genieten van heerlijke tapas, maar ook andere Europese keukens zijn goed vertegenwoordigt.

Zou je nog graag naar een andere Spaanse stad gaan. Lees dan ook mijn blog over Madrid of Barcelona.