Nusa Penida ligt op slechts een half uur varen van Bali, maar het contrast tussen de twee eilanden is enorm. Waar Bali inmiddels volledig draait om het toerisme en ook grotendeels is gemoderniseerd, is Nusa Penida nog veel minder ingesteld op toeristen, waardoor het authentieke Indonesische leven hier nog duidelijk zichtbaar is. Er is onwijs veel te zien op Nusa Penida, waaronder gigantische kliffen en indrukwekkende uitkijkpunten. In dit blog lees je alles wat je moet weten over een dagtrip naar Nusa Penida.

Let op: Er is nog veel meer te zien en te doen op Nusa Penida dan in dit blog is beschreven. Wil je er zeker van zijn dat je niks mist? Plan dan 3 of 4 dagen voor een bezoek aan Nusa Penida. Wil je aansluiten nog een paar dagen ontspannen? Dan is buureiland Nusa Lembongan de perfecte uitvalsbasis.

Hoe kom je op Nusa Penida?

Je kunt Nusa Penida bereiken vanuit Bali of Nusa Lembongan. Bij de gele brug op Nusa Lembongan kun je retourtickets kopen voor de boot richting Nusa Penida. Het eiland ligt op 10 minuten varen en is ongeveer 10 keer zo groot als Nusa Lembongan. De boot vaart de hele dag door en de laatste boot vanaf Nusa Penida terug naar Lembongan vertrekt om 17.00 uur.

Op Bali kun je tickets kopen in de haven van Sanur voor de speedboot die je in ongeveer 35 minuten naar Nusa Penida brengt (hier worden ook dagtrips aangeboden). Je kunt ook de boot pakken vanuit Padang Bai op Bali. Deze speedboot doet er iets langer over, namelijk 45 minuten. De meeste boten vertrekken tussen 08:30 en 12:00 uur. Wanneer je een dagtrip naar Nusa Penida maakt, is het slim om de eerste boot te halen, zodat je genoeg tijd hebt om het eiland te verkennen.

Vervoer op Nusa Penida

Met de scooter
Het is leuk om het eiland te verkennen op de scooter. Je bent flexibel en het is relatief goedkoop. Ook kun je makkelijk op plekken komen, waar je met de auto niet snel naartoe zou rijden. Op Nusa Penida kun je na aankomst in de haven meteen een scooter huren (€7,- per dag). Onderhandel stevig over de prijs en maak even een proefrondje, zodat je zeker weet dat de scooter lekker rijdt. Ook is het slim om een video te maken van de scooter, wanneer je deze meeneemt, zodat er achteraf geen discussie kan ontstaan over mogelijke schade die al op de scooter aanwezig was.

Let op: De hoofdwegen op Nusa Penida zijn goed geasfalteerd, maar zodra je off-road gaat, komt het aan op stalen zenuwen en behendigheid met de scooter.

Met de auto
Een andere manier om Nusa Penida te ontdekken is met de auto met een chauffeur. Dit is na de scooter de meest gekozen optie door toeristen. De chauffeur brengt je naar alle mooie plekken op het eiland en weet vaak ook leuke plekken voor een kopje koffie of lunch. Je kunt de tour vooraf boeken via GetYourGuide of laat het regelen door je accommodatie.

Wat te doen op Nusa Penida?

Angel’s Billabong
Bij Angel’s Billabong ontstaat tijdens eb, wanneer de zee zich terugtrekt, een natuurlijk zwembad in zee van groenblauw water. Prachtig om te zien en ook een hele unieke plek om even af te koelen op een warme dag. Let wel op, dit kan alleen wanneer het eb is. Tijdens vloed slaat de zee namelijk hard tegen de rotsen aan en kunnen de golven tot wel 10 meter de lucht in spuwen. Het is dan te gevaarlijk om het water in te gaan.

Broken Beach
Vanaf Angel’s Billabong is het ongeveer 5 minuten lopen naar Broken Beach. Ook hier is de zee felblauw van kleur en de rotsen lijken een natuurlijke brug te vormen over het water. Vanaf de rand kun je prachtige foto’s schieten, dus deze highlight mag je ook zeker niet overslaan, wanneer je op Nusa Penida bent.

Kelingking Beach
Kelingking Beach is een prachtige rotspartij in zee. De rotsen lijken de vorm van een gigantische dino te hebben, dus het wordt niet voor niets T-Rex Bay genoemd. Het is een enorm drukke, toeristische hotspot, maar let op: de meeste toeristen blijven bovenaan staan om foto’s te maken en durven de hike richting het strand niet aan. Wij gingen deze uitdaging uiteraard wel aan. Het eerste deel van de hike naar beneden is een trap, wat goed te doen is. Het uitzicht onderweg is fenomenaal. Het tweede deel van de hike gaat de trap over in een stijl en smal pad uitgehakt in de rotsen, met aan weerszijden takken aan elkaar gebonden met touw als leuning. Hier moet je bij elke stap goed kijken, waar je je voeten neerzet en ook goed in de gaten houden of tegenliggers er langs kunnen. Eenmaal beneden kom je uit in een paradijs! Een wit zandstrand omgeven door overweldigende rotspartijen en een helderblauwe zee die met heftige en hoge golven menig dappere toerist weer terug het strand op gooit. Het is een prachtig plaatje om naar te kijken! Je kunt je hier ongetwijfeld een dag vermaken op het strand, maar bedenk goed dat je ook weer terug omhoog moet. De weg omhoog is gek genoeg makkelijker dan naar beneden, maar het is nog steeds ontzettend zwaar. Neem hier dus voldoende tijd voor.

Tip: Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg, want zowel op de weg naar beneden als op het strand zelf kun je niks krijgen en je zult je flesje water hard nodig hebben!

Leuke restaurants op Nusa Penida

Wayan Coffee
Naast Broken Beach zit Wayan Coffee, een kleinschalig familierestaurantje, waar je de lekkerste koffies en smoothiebowls kunt krijgen. Je bent hier aan het juiste adres voor een lekker ontbijtje of om te lunchen en het ligt perfect op de route tijdens een dagtrip op Nusa Penida.