Als ik moet kiezen tussen zomer- en wintervakantie, kies ik altijd voor zomervakantie, maar na deze week skiën in Oostenrijk snap ik heel goed waarom mensen voor wintervakantie kiezen. We verbleven een week in het plaatsje Brandnertal, vlak over de grens met Oostenrijk, op 8,5 uur rijden van Utrecht. In dit blog lees je alles wat je moet weten over het boeken van een wintersportvakantie naar Oostenrijk.

Skiën in Oostenrijk

Voor de wintersport moet je in Oostenrijk zijn, dat is mij inmiddels wel duidelijk geworden. In mijn omgeving gingen ook veel mensen skiën in Frankrijk, maar voor het echte wintersportgevoel en vooral ook voor de Apres-Ski is Oostenrijk de place to be! Bekende skigebieden in Oostenrijk zijn: Zillertal, Kirchberg, Saalbach en Hinterglemm, Zell am See en Ischgl. In deze gebieden ben je verzekerd van sneeuw, heb je kilometerslange pistes en is de Apres-Ski heel gezellig.

Verblijf bij Abina Deluxe in Brandnertal

Wij hadden onze wintersportvakantie geboekt via TUI. Het voordeel hiervan is dat je een pakket kunt boeken, inclusief verblijf (eventueel met ontbijt en diner erbij) en skipas. Op de dag van aankomst kun je met je boekingsbewijs snel en eenvoudig de skipassen ophalen en hoef je niks meer te betalen. Wij verbleven bij Abina Deluxe. We hadden een erg groot tweepersoons appartement met een balkon dat uitkeek op de bergen. De bakker, apres-ski en diverse restaurantjes zaten om de hoek. De skilift lag op 5 minuten lopen en dit was goed te doen op onze skischoenen. Mijn ski-uitrusting heb ik gehuurd bij de verhuur onderaan de lift (Dorfbahn Talstation). Mijn kleding had ik al in Nederland gekocht bij Daka Sport in The Wall in Utrecht. Hier zit een enorme winkel, waar je echt alles kunt vinden op het gebied van skiën of snowboarden.

Lunchen op de piste

Wanneer je de hele dag op de piste bent te vinden, ga je uiteraard ook lunchen op de berg. Langs elke piste kom je wel een mooie, Oostenrijkse hut tegen waar je lekker in het zonnetje kunt genieten van de echte Oostenrijkse klassiekers, zoals Apfelstrudel, Kaiserschmarrn of Schnitzel met patat. Op de bergen van het Brandnertal hebben wij gegeten bij Restaurant Berghof Melkboden Gesellschaft, Frööd, Palüdhütte, Fuchsbau, Rufana Alp en Niggenkopf. Niggenkopf was absoluut mijn favoriete restaurant. We gingen hier lunchen op een zonovergoten dag. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de bergen. Er stond buiten iemand achter de BBQ en hier kon je een heerlijk stukje vlees bestellen met friet erbij. We hebben hier de volledige middag gezeten onder het genot van een glas (of drie) Aperol Spritz. De bediening was onwijs gezellig en kwam je vaak vragen of je nog wat wilde hebben. Van skiën is het deze middag niet meer gekomen, maar op deze manier genieten van het weer, lekker eten en drinken en gezelligheid hoort ook bij wintersport!

Après-Ski in Brand

Wij waren op wintersport van 5 t/m 12 maart, net buiten de vakanties om. Hierdoor was het zowel op de piste, bij de liften als in de Après-Ski een stukje rustiger. Dit vonden wij zelf heerlijk, omdat je hierdoor niet lang hoefde te wachten op een plekje op het terras of bij de lift. Aan het einde van de middag, na onze laatste afdaling, gingen we op het terras zitten bij Heuboda Café-Bar. Hier staat van woensdag t/m zondag gezellige muziek op en kun je typische wintersportdrankjes uitproberen, zoals de jägerbom, een mix van energydrink en jägermeister. Ook op de berg kun je een lekker drankje bestellen, bijvoorbeeld bij Niggenkopf, waar het ’s middags ook erg gezellig kan worden, maar vergeet dan niet dat je nog naar beneden moet skiën. De laatste liften gaan namelijk om 16.00 uur.

Praktische tips

  • Denk van tevoren goed na over je uitrusting. Zorg voor goede handschoenen, een nekwarmer, een bril met diverse kleuren glazen (i.v.m. verschillende weersomstandigheden) en een handige rugzak/tas voor onderweg.
  • Ik was persoonlijk geen fan van de dalafdaling aan het einde van de middag. Afhankelijk van het weer kan deze erg papperig en ijzig zijn. Ben je nog geen gevorderde skiër? Pak dan gewoon de (laatste) lift naar beneden.
  • Voor beginners/licht gevorderde skiërs is het ook goed om enkel pistes te pakken die geprepareerd zijn. Prepareren is het netjes en strak maken van de sneeuw die op de skipiste ligt. Een strakke piste maakt het skiën een stuk eenvoudiger dan wanneer er veel hobbels in de piste zitten.